Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Mixedstafett inleder skidskytte-VM i Pokljuka – Norge klar förhandsfavorit

När skidskytte-VM kör igång med mixedstafett i Pokljuka är Norge stor förhandsfavorit. Finland har stått för fina mixedstafetter i de senaste mästerskapen och går för en placering bland de tio främsta.

Mixedstafett klockan 15.50 i TV2 och på Arenan

Norge har ett riktigt drömlag i dagens mixedstafett. Sturla Holm Lægreid, Johannes Thingnes Bø, Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland är en uppställning som är svår att matcha. Tillsammans har kvartetten 16 segrar den här säsongen.

Men det finns en svaghet i det norska laget. Då skyttet väl krånglar har det krånglat ordentligt. Här finns chansen för de övriga. Men även om skyttet inte fungerar är laget så starkt att man kan kämpa om medalj.

Frankrike, Tyskland och Ryssland är de främsta utmanarna. De ryska chanserna ligger i ett säkert skytte, något som gav laget segern i säsongens hittills enda mixedstafett i Oberhof.

Frankrike och Tyskland är åkstarka och kan till och med utmana Norge i spåret. Om Sverige lyckas med skyttet kan de blanda sig i medaljstriden.

Finland har stått för lyckade mästerskapsstafetter på sistone. I OS 2018 blev det en sjätteplats och i VM ifjol en niondeplats. Kvartetten Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Suvi Minkkinen och Mari Eder har alla möjligheter att igen klämma sig in bland de tio främsta.

Mixedstafetten åks den här gången enligt herrstafettregler, det vill säga 4 x 7,5 km. Då damerna åker de två sista etapperna kommer stafetten garanterat att hållas intressant hela vägen.

Skillnaderna i framför allt skidåkningen är större bland damerna, vilket innebär att även större differenser kan åkas in på de två sista etapperna.

Läs också