Hoppa till huvudinnehåll

Frukostklubb, skytte och träning i skolan – Sursik skola i Pedersöre är pionjär inom nya Finlandsmodellen

Frukostklubben i Sursik bakar scones.
Frukostklubben i Sursik bakar scones. Bild: Yle/Mikaela Löv högstadiet,Pedersöre

Sursik skola är i framkanten med den nationella Finlandsmodellen som erbjuder klubbverksamhet i skolan. Eleverna kan välja mellan 41 stycken klubbar som hålls i skolan under vårterminen.

Idén är att aktivera ungdomar och hjälpa dem att hitta en hobby, säger Pedersöres ungdomssekreterare Mari-Louise Rönnqvist.

I undervisningsköken i Sursik skola är det full aktivitet redan klockan åtta på morgonen. Två grupper elever har startat sin skoldag en timme tidigare för att tillsammans baka scones och äta frukost tillsammans.

Janina Blomqvist, Miriam Samulin och Blenda Forsell är tre av deltagarna.

- Ja, jag stiger upp en timme tidigare för att vara med. Det är roligt att göra lite extra så att det inte bara blir skolarbete, säger Blenda Forsell.

- Det är jättekul att vara med, det är verkligen värt det fast det blir en lite längre skoldag, säger Janina Blomqvist.

Mari-Louise Rönnqvist och Andreas Forsman är eldsjälar bakom Finlandsmodellen i Pedersöre.
Mari-Loise Rönnqvist och Andreas Forsman är eldsjälarna bakom klubbverksamheten i Sursik skola. Mari-Louise Rönnqvist och Andreas Forsman är eldsjälar bakom Finlandsmodellen i Pedersöre. Bild: Yle/Mikaela Löv Pedersöre,grundskolans högstadium

Gratis fritidsaktiviteter i skolan

Totalt går det 509 ungdomar i årskurs 7–9 i Sursik skola och de får nu vara med som pionjärer inom det projekt som kallas Finlandsmodellen.

Målet är att ge barn och unga möjlighet att delta i kostnadsfri och kravlös klubbverksamhet i anslutning till skoldagen.

Mari-Louise Rönnqvist säger att förlagan kommer från Island där man satsat på barns och ungas välmående. Att Sursik skola är i framkanten beror på att ungdomsbyrån reagerade snabbt.

- Ansökan skulle vara inne i november och kurserna börja i januari. Det blev en intensiv decembermånad. Men vi beslöt att köra igång redan innan vi visste om vi skulle få finansiering, säger Rönnqvist.

Kommunen bestämde sig för att själv satsa pengar i verksamheten fram till sportlovet. Först på nyårsafton kom beskedet om att man beviljats finansiering för hela vårterminen.

- Det var ett glädjande besked och nu planerar vi som bäst för block två och tre med nya kurser, säger Rönnqvist.

Sconesbakning i Sursik skolas frukostklubb.
Sconesbakning i Sursik skolas frukostklubb. Bild: Yle/Mikaela Löv Pedersöre,grundskolans högstadium

Eleverna får välja aktiviteterna själva

Aktiviteterna som erbjuds i Sursik baserar sig på en nationell enkät som Sursikeleverna svarade på i december. De fick välja sina favoriter bland drygt 70 olika alternativ.

Mari-Louise Rönnqvist säger att bara fantasin sätter gränser och naturligtvis finns vissa praktiska gränser.

Eleverna hade till exempel önskar bowling- och simklubbar, men någon bowlingbana eller bassäng finns inte på skolområdet.

- Idén är att man inte ska ordna långa transporter utan att verksamheten ska ske i skolan. Eller i anslutning till skolan, säger Rönnqvist.

Många av eleverna i Sursik skola har lång väg till skolan och kan alltså inte cykla i väg på aktiviteter. Därför har man ordnat busstransporter hem klockan fyra efter eftermiddagsklubbarna.

Andreas Forsman som är koordinator för projektet planerar just nu nya klubbar som ska börja efter sportlovet. Det blir bland annat innebandy, fotboll, tårtkurs, matlagning utomhus, mopedmeckande, rollspel och klättring.

- Vi har bra utrymmen som ger möjlighet till mångsidiga kurser, platsen är perfekt, säger Forsman.

För tillfället deltar ungefär 100 elever i kursverksamheten. Men Forsman tror att intresset blir ännu större i block två och tre.

- Nu har säkert flera upptäckt den här möjligheten och vår målsättning är att erbjuda något för alla smaker, säger Forsman.

Ytterligare en idé som Mari-Louise Rönnqvist hoppas på är ett chill-café, alltså ett café där man bara kan hänga tillsammans och umgås.

- Om man inte vill delta i en praktisk kurs kan man sitta i caféet, lyssna på musik och umgås. Det finns också möjlighet att spela sällskapsspel eller pingis, säger Rönnqvist.

Lite som en ungdomsgård?

- Ja, det är min stora vision, att ungdomarna skulle trivas i skolan och vilja bli kvar för att umgås efter skoldagens slut. Det är också en del av tanken med projektet, att barn och unga ska uppfatta skolan som en rolig plats att vara på, säger Rönnqvist.

Umgås och få nya vänner

Miriam Samulin säger att det finns många klubbar att välja mellan. Förutom frukostklubben deltar hon också i en skytteklubb och Blenda Forsell spelar volleyboll en gång i veckan.

- Det bästa är att man har något att göra. Här får man också umgås och lära känna nya personer i och med att gruppen är blandad, säger Samulin.

Coronapandemin gör att klubbarna blir ännu viktigare än tidigare säger Blenda Forsell. Det är i skolan som man har möjlighet att umgås med kompisar.

- Skolan är den plats man kan träffa vänner just nu. Så vi tar tillvara den tid vi får, säger Blenda Forsell.