Hoppa till huvudinnehåll

Lokala skidcentrum förväntar sig rusning under sportlovet – barnfamiljer föredrar det lokala i år

En man och en kvinna sitter på huk i ett snöklätt landskap. Ett barn kramar om mannen bakifrån och ett barn står framför mamman.
Sarah Grannas och Mårten Kortell med barnen Linn och Alva. En man och en kvinna sitter på huk i ett snöklätt landskap. Ett barn kramar om mannen bakifrån och ett barn står framför mamman. Bild: Yle/Juho Teir snö,barnfamiljer,Kristinestad,vinter,sarah grannas

Sportlovet börjar närma sig, men för många sätter säkert coronaepidemin käppar i hjulen för planerna. Många väljer att stanna i hemknutarna i stället för en resa längre bort.

I Österbotten firas sportlovet vecka nio, det vill säga 1-7 mars. Vanligtvis planerar säkert många barnfamiljer in en semesterresa till sportlovsveckan, antingen utomlands eller till någon större skidort i Finland.

I år är situationen en annan, då coronapandemin fortfarande håller världen i ett järngrepp.

– Vi kommer nog att vara här i hemmatrakterna och kanske komma hit till Bötombergen (skidcentrum i Kristinestad, red.anm.). Både längdskidåkning och vara här i slalombacken, säger Kristinestadsbon Jenny Helander.

– Vi ska nog skida runt omkring här, längdskidor och slalom kanske, säger i sin tur Maria Storthors från Närpes.

En man med svart mössa och halsduk. I bakgrunden syns en skidbacke.
Mats Nordgren En man med svart mössa och halsduk. I bakgrunden syns en skidbacke. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,längdskidåkning,slalom,vinter,snö,mats nordgren

För Mats Nordgrens familj finns det planer på att åka lite längre bort under sportlovet. Men de följer med coronaläget innan de fattar ett slutgiltigt beslut.

– Vi har planerat att vi ska till Himos, men vi är inte riktigt säkra på om det lyckas ännu. Det beror på situationen senare, konstaterar Nordgren.

De har åkt bort på skidsemester nästan varje år, men enligt Nordgren går det att åka slalom vid Bötombergen också.

– Nog tycker jag egentligen det. Barnen har nog roligt här. Det är nog bra ställe det här.

Mårten Kortell ska i sin tur jobba under sportlovet, men han och familjen tänker ta några dagar ledigt veckan efter sportlovet i stället.

– Först funderade vi på en skidresa, men coronaläget har gjort att man inte ids fara till större ställen. Tanken är att vi ska åka till Vasa eller Björneborgstrakten och vara där ett par dagar med familjen.

– Det är osäkert ännu, men det är enkelt att hoppa i bilen om man tycker att läget är lugnt.

Kortell har märkt att det varit ett ökat intresse för det lokala skidcentret i år.

– Det har nog varit mycket folk här i vinter, kanske till och med från grannkommunerna har det kommit folk som man inte sett här förr.

Medelålders man i svart vinterjacka och mössa tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en slalombacke och en pistmaskin.
Mikael Nylund Medelålders man i svart vinterjacka och mössa tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en slalombacke och en pistmaskin. Bild: Yle/Markus Bergfors Öjberget,mikael nylund

Livligt vid österbottniska skidcentrum

De österbottniska skidcentren har i år haft mycket besökare tack vare en ordentlig vinter. Och det hoppas man ska fortsätta även under sportlovet.

Vasa skidklubbs ordförande Mikael Nylund som berättar att det har varit mycket folk vid Öjberget i Vasa sen liftarna öppnade för tre veckor sen.

– Folk håller sig lite med här hemma så vi har stora förväntningar. Liften är öppen från morgon till kväll och längre öppethållning hela sportlovsveckan, säger Nylund.

– Vi har faktiskt haft mycket folk i år. Inte är det rekordmycket folk, men ungefär som normalt, säger anläggninsskötaren Anders Wikström vid Vörå skidcentrum.

– Som det ser ut nu hittills under säsongen så har det varit jättemycket folk här. Vi hoppas att folk hittar ut hit över sportlovet också, konstaterar Janne Smeds som är pistansvarig vid Bötombergen i Kristinestad.

En man med svart mössa och röd jacka står vid roten av en skidbacke.
Janne Smeds En man med svart mössa och röd jacka står vid roten av en skidbacke. Bild: Yle/Juho Teir Bötombergen,Kristinestad,slalom,vinter,snö,janne smeds

Både Wikström och Smeds tror och hoppas att folk i år håller sig mera till hemknutarna under sportlovet.

– Vi hoppas nog att folk stannar hemma och använder hemmabackarna i stället. Vi får vänta och se hur det utfaller. Ännu i fjol på sportlovet var ganska många bortresta, men jag tror att det ser helt annorlunda ut i år, säger Wikström.

Vid Bergö skidanläggning i Pedersöre förväntar sig Ingvar Kulla att sportlovsdagarna ska vara som veckosluten har varit hittills i vinter.

– Folk reser mindre, men å andra sidan är det fler lediga dagar så kanske de kommer lite mer utspritt, säger Kulla.

Enligt Smeds har sportlovet inte traditionellt sett varit så viktig för Bötombergen.

– Tidigare har den inte varit så viktig, eftersom vi har varit vana att alla reser bort över sportlovet. Jullovet brukar vara mycket viktigare för oss, men nu har man lite förväntningar och jag hoppas att folk bara reser lokalt över sportlovet.

Men även vädret spelar roll i hur mycket folk som sist och slutligen dyker upp till skidbackarna under sportlovet.

– Har vi bra väder så är det alltid bra med folk. Det är så väderberoende det här. Regnar det eller är det -25 grader så har vi inget folk, men om det är passligt väder så har vi nog folk i skidspåren, i backen och i pulkbacken, säger Smeds.