Hoppa till huvudinnehåll

Stark misstanke om att finländarna vid Skellefteå-fabriken smittats med den brittiska virusvarianten

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa viides helmikuuta. Taustalla liikenneruuhka.
Här övervakas gränsen i Torneå Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa viides helmikuuta. Taustalla liikenneruuhka. Bild: Juuso Stoor / Yle Gränsen mellan Finland och Sverige,Torneå-Haparanda,gränskontroller,rusningstrafik,Torneå,Lappland,gränsövervakning

I sjukvårdsdistriktet i sydvästra Lappland (Länsi-Pohja) finns det en stark misstanke om att de coronaprov, som tagits på finländska anställda vid batterifabriken i svenska Skellefteå, är av den brittiska virusvarianten.

- Enligt preliminära testsvar finns det skäl att misstänka att det handlar om den brittiska varianten, säger sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare Jyri J. Taskila till Yle. På fredag kan vi komma med klart besked, säger han.

Taskila säger att man som bäst gör upp gemensamma förhållningsregler för de företag som verkar som underleverantörer vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

- Det är viktigt att företagen och deras anställda förbinder sig att följa en gemensam testplan. På det sättet gör vi det möjligt för finländarna att fortsätta jobba vid fabriken samtidigt som vi stävjar virusspridningen, säger Taskila.

I dag har fyra nya fall av covid-19 påträffats i sydvästra Lappland. De prov som tagits vid gränsen har hittills i dag varit negativa, men Northvolt-jobbarna har uppmanats ta ett nytt test om 72 timmar, säger Taskila.

Artikeln är en översättning av Tornion testeistä on löytynyt vahva viite koronaviruksen brittimuunnoksesta: varmistus tulee perjantaina i bearbetning av Sara Langh.