Hoppa till huvudinnehåll

von der Leyen medger brister i EU:s vaccinstrategi: "Vi är fortfarande inte där vi vill vara"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gestikulerar med händer under en presskonferens
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gestikulerar med händer under en presskonferens Bild: EPA-EFE/All Over Press Ursula von der Leyen

Det har skett misstag i EU:s gemensamma vaccinstrategi medger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Bland annat underskattade man svårigheterna med att massproducera coronavaccinen.

Bryssel

Hittills har von der Leyen med få undantag försvarat EU:s vaccinstrategi. I samband med en debatt med EU-parlamentet medgav von der Leyen ändå att det finns sådant som hade kunnat göras bättre.

- Vi är fortfarande inte där vi vill vara. Vi var sena med att auktorisera, för optimistiska då det kommer till att massproduktionen och kanske också alltför säkra på att det vi beställt verkligen skulle levereras inom utsatt tid, sade von der Leyen.

De produktionsproblem som läkemedelsbolagen rapporterat om under de senaste veckorna har fått många att ifrågasätta EU:s beslut om gemensam upphandling av vaccin för samtliga medlemsländer.

von der Leyen upprepade att vaccintillverkarna måste hålla vad man kommit överens om.

- Vi har full förståelse för de utmaningar som hänger ihop med massproduktionen av vaccin. Men Europa har investerat miljarder på förhand för att bygga ut kapaciteten och vi har uppmanat medlemsstaterna att planera distributionen av vaccin. Så vi behöver förutsägbarhet.

Kommissionsordföranden höll också fast vid EU:s mål om att 70 procent av den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad till slutet av sommaren.

Enligt von der Leyen förutsätter det här att tillverkarna lever upp till den banbrytande fart med vilken nya vaccinpreparat tas fram.

Källor: Europaparlamentet, AFP, AP

Läs också