Hoppa till huvudinnehåll

Biden kritiserade Kina för bristande mänskliga rättigheter under första samtalet med Xi

USA:s president Joe Biden håller tal och gestikulerar mer armarna. I bakgrunden står USA:s försvarsminister  Lloyd Austin
Udner ett besök i Pentagon på onsdagen underströk Biden att USA inte kommer tat trappa ned sin militära närvaro i Östasien. USA:s president Joe Biden håller tal och gestikulerar mer armarna. I bakgrunden står USA:s försvarsminister Lloyd Austin Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press Joe Biden

USA:s president Joe Biden har hållit sitt första telefonmöte med sin kinesiska kollega Xi Jinping.

Enligt Vita huset uttryckte Biden oro över människorättsläget i Xinjiang och Hongkong samt ökade kinesiska påtryckningar mot Taiwan.

Presidenterna rapporteras också ha diskuterat handelsfrågor, klimat och nedrustning.

– Jag sa till honom att jag kommer att samarbeta med Kina när det gynnar det amerikanska folket, skrev Biden på Twitter efter samtalet.

Enligt Vita huset ska Biden ha sagt till Xi att hans prioriteter är att skydda det amerikanska folkets säkerhet, välfärd, hälsa och livsstil.

Varning från Xi

Enligt den kinesiska nyhetskanalen CCTV utbytte Biden och Xi lyckönskningar inför det kinesiska nyåret och förde grundliga samtal om bilaterala frågor samt större internationella och regionala frågor.

Enligt CCTV besvarade Xi kritiken mot Kinas agerande i Xinjiang, Hongkong och Taiwan med att det handlar om interna frågor.

– USA borde respektera Kinas grundläggande intressen och agera med försiktighet, varnade Xi enligt CCTV.

Xi hoppades också att Kina och USA ska kunna återskapa verktyg för att undvika ”missförstånd”.

Spända relationer

Telefonsamtalet är ett sätt för Biden att sätta tonen för förhållandet till Kina under de kommande fyra åren.

Relationerna mellan de två länderna blev spända under ex-president Donald Trumps mandatperiod.

Trump valde en konfrontativ Kinapolitik och införde en rad hårda bilaterala tariffåtgärder för att försöka minska USA:s handelsunderskott till Kina.

Kinas allt hårdare utrikespolitik hjälpte att öka spänningarna mellan länderna.

Ordkriget om vem som bär skulden för coronapandemin och virusets ursprung sänkte ytterligare temperaturen mellan länderna.

Biden fortsätter i Trumps spår

Biden kommer knappast att göra någon helomvändning i förhållandet till Kina. Enligt källor inom den nya administrationen förkastar Biden inte Trumps syn på relationerna som en intensiv strategisk kamp.

Däremot är den nya presidenten kritisk mot att Trump ofta ignorerade USA:s traditionella allierade i sin tidvis kaotiska Kinapolitik.

Under sina första veckor som president har Biden upprepat USA:s stöd för Taiwan och för Japans rätt till de omtvistade Senkakuöarna (Diaoyuöarna) i Östkinesiska havet.

Under ett besök i Pentagon på onsdagen sa Biden också att han inte kommer trappa ned USA:s militära närvaro i regionen.

– Vi måste möta de växande utmaningarna från Kina för att garantera freden och försvara våra intressen i regionen och globalt, sa Biden.

Enligt källor inom hans administration är inte heller några snabba beslut om hävda tariffer att vänta.

– Vi kommer att hålla dem (tarifferna) kvar tills vi är klara att införa en ny stark handelsstrategi, säger en källa till AFP.

Källor: Reuters, AFP, AP, STT

Läs också