Hoppa till huvudinnehåll

Coronasituationen i Vasa sjukvårdsdistrikt är snarlik läget i Helsingfors – fördröjda testsvar försenar smittspårningen

Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula.
Infektionsöverläkare Juha Salonen är speciellt oroad över att coronasmitta tagit sig in på äldreboenden. Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa centralsjukhus,läkare,överläkare,infektionsöverläkare

Coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt förvärras. Situationen närmar sig den i Nyland, säger infektionsöverläkare Juha Salonen. De flesta av de 39 nya coronafallen finns i Vasa men smittan breder också ut sig i andra kommuner. Läget på centralsjukhuset i Vasa är pressat.

Två tredjedelar av torsdagens 39 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt finns i Vasa, de övriga fallen finns utspridda i olika kommuner.

Infektionsläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus säger att smittspridningen liknar den i huvudstadsregionen. Och fallen fortsätter att öka.

- Vi har så många kända smittkedjor i distriktet och därför uppstår det nya fall. Men under den senaste veckan har det också uppstått nya smittkedjor, säger Salonen.

Salonen säger att coronasmittan i Österbotten kommer från många håll, både från utlandet och från andra sjukvårdsdistrikt. När smittkedjan väl är igång så är bollen i rullning.

Fördröjda testsvar sinkar smittspårningen

Trycket är högt på laboratoriet som analyserar coronatesterna. Det här gör att provsvaren dröjer och därför försenas smittspårningen. Det här betyder att smittan hinner breda ut sig säger Juha Salonen.

En annan faktor som ökar smittspridningen är att smittade personer tagit med sig coronasmitta från Skellefteå i Sverige.

- Just nu har vi två covid-19-sjuka som anknyter till epidemin i Skellefteå. Det är möjligt att det är fråga om en virusvariant i de här två fallen, men vi har inte ännu fått provsvar från Helsingfors, säger Salonen.

Tufft läge på centralsjukhuset

På centralsjukhuset i Vasa var läget tufft redan i början av veckan. Då vårdades nio coronapatienter på sjukhuset. Nu har antalet minskat till sex personer.

En del av patienterna har varit intagna på intensivvårdsavdelningen och just nu behöver en patient intensivvård på grund av covid-19.

- Därför började vi planera för en coronaavdelning här på sjukhuset och även ute i kommunerna. Men sådana avdelningar har vi inte öppnat eftersom läget förbättrats en aning, säger Salonen.

Smitta på långvårdsavdelningar oroar

Juha Salonen säger att ett stort orosmoment just nu är att coronasmitta sökt sig in på långvårdsavdelningarna. Det här är fallet på bland annat Kaarlentupa i Vasa och Hagalund i Nykarleby.

- Det lyckades vi länge undvika. Men nu har smittan spridit sig och det här är mycket farligt eftersom äldre människor hör till riskgruppen och drabbas hårdare. Det betyder också att flera patienter kan behöva intensivvård, säger Salonen.

Virusvarianterna försämrar smittläget

Juha Salonen säger att början på det nya året varit utmanande på Vasa centralsjukhus. Senast läget var så kritiskt var i oktober. Men den här gången verkar det som om restriktionerna inte biter.

I höstas var smittan till stor del koncentrerad till studerande som snabbt lät testa sig. På så sätt fick man spridningen under kontroll. Nu kommer smittan från många olika håll och den har fått fäste på många fler ställen i samhället.

- Det kan hända att det försämrade läget beror på att vi nu har mera smittsamma virusvarianter i landskapet. Det är också så att när smittan väl fått ett starkare fäste så är den svår att stoppa, säger Salonen.

Läs också