Hoppa till huvudinnehåll

EU:s prognos: Finland har klarat coronakrisen bra hittills - tillväxten väntas ta fart i år

Man i gul skyddsväst med gul hjälm under armen och upplysta industribyggnader i bakgrunden. Ansiktet syns inte.
Finland hör enligt EU-kommissionen till de EU-länder som klarat den ekonomiska krisen bäst hittills. Man i gul skyddsväst med gul hjälm under armen och upplysta industribyggnader i bakgrunden. Ansiktet syns inte. Bild: lOvE fabrik,Hjälm,industri,arbete,Jobb

Vinter och våren blir tuffa för EU-länderna men därefter går vi mot ljusare tider förutspår EU-kommissionen i sin vinterprognos. Finlands förutsättningar att återhämta sig är goda tack vare en god hantering av coronapandemin.

Bryssel

Enligt EU-kommissionen krympte Finlands ekonomi med 3,1 procent i fjol. Finland hör därmed till de EU-länder som klarat den ekonomiska krisen bäst hittills.

Kommissionen noterar att Finland hör till de länder som påverkats minst av coronakrisen, såväl ekonomiskt som hälsomässigt.

Enligt kommissionen har Finlands ekonomi visat sig vara motståndskraftig under krisen vilket kan vara en fördel då ekonomin tar fart igen under den andra hälften av året.

Kommissionen räknar med att Finlands ekonomi kommer att växa med 2,8 procent i år och 2,0 procent år 2022.

Nya virusvarianter skapar utmaningar

På kort sikt ser de ekonomiska utsikterna för EU dystrare ut än vad man förutsåg i den föregående prognosen på hösten.

Det här beror på de nya restriktioner som många länder blivit tvungna att införa för att stoppa pandemins andra våg samt spridningen av nya smittsamma virusvarianter.

Men tack vare vaccinationskampanjerna så är det ändå möjligt att se ljus i tunneln, skriver kommissionen.

Man väntar sig att den ekonomiska aktiviteten ska öka i synnerhet under årets tredje kvartal då man räknar med att det ska bli möjligt för medlemsländerna att lätta på restriktionerna.

Handels- och samarbetsavtalet med Storbritannien och överenskommelsen om EU:s återhämtningsfond bidrar i sin tur till att utsikterna för de närmaste åren ser ljusare ut.

Kommissionen räknar med att produktionen inom EU ska nå upp till samma nivå som före krisen tidigare än vad man väntade sig på hösten.

- Tillväxten återvänder år 2021, men det kommer att dröja två år tills ekonomin når den nivån före pandemin, sa ekonomikommissionären Paolo Gentiloni vid en presskonferens i Bryssel.

Stora skillnader mellan EU-länderna

Sammanlagt krympte EU-ländernas ekonomier med 6,3 procent i fjol.

Samtidigt är skillnaderna mellan EU-länderna stora: i Italien minskade bnp med 8,8 procent, i Grekland med 10 procent och i Spanien med 11 procent.

I de nordiska och baltiska länderna var nedgången däremot måttlig i fjol. Irland var det enda landet med tillväxt år 2020. Där ökade bnp med 3 procent.

Sammanlagt väntas EU-ländernas ekonomier växa med 3,7 procent i år och 3,9 procent år 2022.

Källa: EU-kommissionen

Artikeln har uppdaterats. Mellanrubriken "Nya virusvarianter skapar" kompletterades 12.2.2021 med ordet utmaningar och "produktionen inom" sex stycken längre ned kompletterades med ordet EU.

Läs också