Hoppa till huvudinnehåll

Ingen världscup i Norge i mars – regeringsbeslutet resulterar i att 26 tävlingar inhiberas

Världscupveckoslutet i Holmenkollen resulterar alltid en stor folkfest.
Världscupveckoslutet i Holmenkollen resulterar alltid i en stor folkfest. Bild från 2019. Världscupveckoslutet i Holmenkollen resulterar alltid en stor folkfest. Holmenkollen

Det var meningen att det skulle tävlas på snö på bred front i Norge i mars. Nu är allt inställt. Det internationella skidförbundet Fis krävde besked, och då den norska regeringen inte kunde ge några löften, fanns inga alternativ. Det är möjligt att de norska tävlingarna ersätts med tävlingar i andra länder.

Beskedet från den norska regeringen var surt för det norska skidförbundet.

– Vi har respekt för regeringens beslut, men vi anser att vi hade kunnat arrangera dessa världscuptävlingar inom trygga ramar. I världscupen har det tävlats i 13 länder och på 66 orter och det har fungerat väldigt bra, säger ordförande Erik Røste till NRK.

Nya virusvarianter från Sydafrika och Storbritannien har fått Norge att stänga gränserna med undantag för vissa yrkesgrupper. Gränspolitiken innebär att utländska idrottare inte skulle kunna ta sig till tävlingsorterna.

– Nästa utvärdering görs den 1 mars. Hälsomyndigheterna behöver den tiden. I nuläget kan vi inte veta hur det ser ut om två veckor, säger kulturminister Abid Raja.

Det internationella skidförbundet Fis vill ha besked en månad innan tävlingarna och eftersom Norge inte kan ge garantier för att tävlingarna kan arrangeras ställs de alltså in. Totalt 26 stycken världscuptävlingar påverkas.

Abrupt slut på världscupen?

Fis kommer senare att meddela om eventuella ersättande tävlingar.

Blir det inga ersättande lopp i längdskidåkning är det färdigtävlat för finländarna i världscupen. Inga finländare åker i tjeckiska Nove Mesto om en vecka och därefter är det dags för skid-VM. Efter skid-VM återstår endast världscuplopp i Norge.

Det är fortfarande oklart om det går att arrangera skidskytteveckoslutet i Oslo den 21–23 mars. Takorganisationen för skidskyttet heter Ibu och är inte en del av Fis.

Tävlingarna som berörs:

Världscupen i alpint:

  • 4-7 mars, Kvitfjell

Världscupen i längdskidåkning:

  • 12-14 mars, Oslo
  • 19-21 mars, Lillehammer

Världscupen i backhoppning:

  • 12-14 mars, Oslo
  • 12-16 mars, Lillehammer
  • 17-18 mars, Trondheim
  • 19-21 mars, Vikersund

Världscupen i nordisk kombination:

  • 12-14 mars, Oslo

Världscupen i skidskytte:

  • 18-21 mars, Oslo

Läs också