Hoppa till huvudinnehåll

Internationellt fenomen där falska agenter försöker stjäla bokmanus – motivet oklart

Uppslagen bok med ett förstoringsglas och en blyertspenna.
Bokbranschen har drabbats av ett mystiskt bedrägeri, försök till att stjäla opublicerade manus. Uppslagen bok med ett förstoringsglas och en blyertspenna. Bild: Nella Nuora / Yle Dark academia,estetik,böcker,vintage,studier,Förstoringsglas

Varför i all fridens namn vill någon stjäla opublicerade bokmanus? Inom bokbranschen pågår ett märkligt internationellt nätfiske som har ökat kraftigt i USA och i Sverige.

Bedragare som låtsas vara litterära agenter kontaktar förläggare och författare och ber att få den senaste versionen av ett manus i syfte att stjäla det. Ja, det hela låter ju som intrigen i en spänningsroman tycker Hannele Mikaela Taivassalo, ordförande för Finlands svenska författareförening.

– Om jag vara en Dan Brown skulle jag ta tag i det här och skriva en snaskig konspirationshistoria om stulna manus, säger Taivassalo med ett snett leende.

Men dessvärre är det inte frågan om fiktion.

Enligt Bonnierförlagen har attackerna ökat kraftigt i Sverige under det senaste halvåret, rapporterar Sveriges Radio. I USA har fenomenet pågått redan i ett par år och har också där ökat kraftigt under det senaste halvåret.

Hannele Mikaela Taivassalo.
Hannele Mikaela Taivassalo är ordförande för Finlands svenska författareförening. Hannele Mikaela Taivassalo. Bild: Yle/Ylva Perera Hannele Mikaela Taivassalo

"Vi kan ta lärdom av andra"

I Finland har förlagen inte ännu råkat ut för den här typen av bedrägeri, vilket enligt Taivassalo kan bero på att Finland är ett så litet språkområde med få agenturer.

– Branschen är mer utvecklad i Sverige än här i Finland. Fördelen med att inte vara så långt hunnen i utvecklingen är att man kan följa med andra områden när det gäller vilka problem som kan uppstå.

Bedragarna känner mycket väl till branschen och hur den fungerar. De använder sig till exempel av loggor och domänadresser som är nästan identiska med de riktiga. Ofta sker nätfisket dessutom tätt inpå bokutgivningen.

Både kända författare som Margaret Atwood har råkat ut för attackerna. Men det har också drabbat mindre kända debutförfattare, trots att de till exempel inte har något värde på svarta marknaden eftersom de ännu är okända för allmänheten, skriver New York Times.

Faktum är att de här manusen inte alls verkar dyka upp på piratmarknaden eller på det mörka nätet där brottslig verksamhet kan pågå anonymt eftersom all trafik är krypterad.

Motivet oklart

Bedragarna har veterligen inte heller krävt några lösensummor. De stulna manusen verkar helt enkelt bara försvinna ut i tomma intet. Den stora frågan är varför?

Inte heller Taivassalo förstår sig på motivet.

– Det enda jag börjar tänka på är hemlighetsmakeriet kring bokserier av typen Harry Potter där översättare har varit tvungna att gå till manuset för att översätta det, man har inte fått det hem till sig för att manuset finns på ett och samma ställe för att det inte ska läcka.

– Men det är väldigt få manus som väcker ett sådant intresse. Det är ju märkligt om manusen dessutom inte har hittats på det mörka nätet eller har läckt ut.

Taivassalo spekulerar också i om det kan handla om utpressning.

– Oberoende av om det är ekonomiskt viktigt eller inte finns det ju mycket man lägger i ett manus – både hjärta, själ och pengar. Då hoppas man det kommer fram så att inte privatpersoner utsätts för någon form av utpressning av det här slaget.

En man vid en bokylla.
Timo Julkunen, vd för förlaget WSOY säger att man har satsat på ökad cybersäkerhet. En man vid en bokylla. Bild: Jenny Jägerhorn WSOY,Timo Julkunen

Timo Julkunen som är vd för ett av Finlands största förlag WSOY har inte heller hört om att fenomenet skulle ha nått Finland. Han tror att bedragarna kan vara mer ute efter personinformation.

– Jag har inte någon sett någon plötslig piratmarknad av opublicerade manus. På det sättet är förlagen ganska väl skyddade. Attackerna kan vara riktade mot författaren eller så kan det vara frågan om någon form av bedrägeri gentemot individer, att man fiskar efter personuppgifter. Jag kommer inte på vad manusen kunde användas till.

Vad är guldet? Det är ju fint på något sätt om litteraturen är värd att kidnappas på det där sättet.

Ökad cybersäkerhet

Julkunen säger att WSOY hela tiden jobbar med att skärpa datasäkerheten, i synnerhet när det gäller just personuppgifter, mejl och kring hur saker och ting sparas på servrar.

En man med glasögon står framför en bokhylla.
Fredrik Rahka på förlaget M är inte oroad för att attackerna når Finland. En man med glasögon står framför en bokhylla. Bild: Jenny Jägerhorn bokbranschen,förlaget

Fredrik Rahka, vd på Förlaget M, är inte oroad för att den här typen av attacker når Finland. Det han däremot känner till är enskilda fall där redan färdiga böcker har läckt ut till skumma sajter.

Söker man på till exempel e-böcker eller böcker i pdf-form hittar man dem nästan alltid om man är villig att skriva in sig på obskyra nätverk.

– Jag är inte så oroad. Vi har ganska bra organisationer för att kolla upp obskyra nätverk där vi också har hittat också våra egna, redan publicerade, böcker. Då har vi tagit kontakt med nätsidorna och det finns en process för hur man agerar.

Men för att återgå till de stulna bokmanusen – vad ska hända med dem, undrar Hannele Mikaela Taivassalo, som ser det hela som både obehagligt men också lite roande.

– Vad är guldet? Det är ju fint på något sätt om litteraturen är värd att kidnappas på det där sättet. Det är förstås inte bra, men det finns en lite intressant mystik kring det hela. Lättstulna är idéer och texter nog inte.

Läs också