Hoppa till huvudinnehåll

Kan du det tidiga 1990-talet? Gör testet och se den finlandssvenska miniserien Projekt Waikiki

Kvinnor i pannband i 1990-talsserien Projekt Waikiki.
Svettbandet är på plats då det spelas tennis i 1990-talsfarsen Projekt Waikiki. På bilden Rita Polster och Lena Labart. Kvinnor i pannband i 1990-talsserien Projekt Waikiki. tv-serier

En utomstående affärsman vill dra igång ett hotellprojekt i en småstad vid havet. Har vi inte hört den förr - i verkligheten? Det kunde till exempel vara Hangö?
- Jo visst var det också lite Hangö vi tänkte på, skrattar manusförfattaren Bebbe Sundström om serien Projekt Waikiki från år 1991 som nu finns på Yle Arenan.

I över ett decennium har det diskuterats ett hotellprojekt i Hangö (med bl.a. Hjallis Harkimo som en av de tidiga pådrivarna).

Men redan 20 år innan dess fanns ett helt annat hotellprojekt (med Karl-Erik “Pojo-Kalle” Lindqvist som en av initiativtagarna) och just det projektet var i ropet då Bebbe Sundström skrev manuskriptet till serien Projekt Waikiki - en kommunalpolitisk fars.

Projekt Waikiki spelades in 1990- då var mobiltelefonerna stora.
Det är bråda tider för affärsmannen Äppelqvist. Men vissa saker kan han sköta med nymodigheten bärbar telefon. Projekt Waikiki spelades in 1990- då var mobiltelefonerna stora. Mobiltelefon,tv-serier

I Projekt Waikiki är det affärsmannen Berndt Äppelqvist (Tom Wentzel) från Helsingfors som är eldsjälen för ett hotellprojekt med golfbana och utomhuspooler. Han gör sitt yttersta för att övertyga ledningen i den lilla staden Alvik om idéns förträfflighet, men saken läcker ut i förtid och leder till protester.

Demonstration i tv-serien Projekt Waikiki
Hotellprojektet delar invånarna. Demonstration i tv-serien Projekt Waikiki tv-serier,Projekt Waikiki

- Inspiration hämtades ur saker i tiden, i olika småstäder, men också till exempel ur filmen Äppelkriget, med sången Änglamark som hade ett liknande tema, minns Sundström.

Idén till serienamnet kom faktiskt konkret från det riktiga Honolulu.

- Min frus bror flyttade dit på 1980-talet och vi hade just varit där och hälsat på. Och så blev namnet Waikiki.

Vy över Honolulu.
Verklighetens Waikiki. Vy över Honolulu. Bild: Mostphotos öar,stadsplanering,skyskrapor,Hawaii,Honolulu,Waikiki,Joseph Urban,Building,HMS Ocean (L12),Architecture,CityScape,stad
dataanimation 1990
Hotellprojektet Waikiki. dataanimation 1990 tv-serier,Projekt Waikiki
Fanny Fredriksson (Ragni Grönblom) i Projekt Waikiki.
Fanny Fredriksson (Ragni Grönblom) är en av dem som ställer sig tveksamma till hotellprojektet. Fanny Fredriksson (Ragni Grönblom) i Projekt Waikiki. tv-serier

Den kvinnliga huvudrollen, Fanny Fredriksson, spelas av Ragni Grönblom.

- Mest minns jag egentligen Sven Sid som regissör. Han var så väldigt bra på att skapa en fin stämning. Det var så roligt att jobba med honom, man kände att nu jobbar vi alla tillsammans, säger Grönblom-Jolly.

Samarbete

Regissör Sven Sid har precis i dessa dagar sett igenom den tredelade serien.

- Jag tyckte den var bra! Lika aktuell fortfarande, säger Sid.

Serien spelades bl.a. in på Hertonäs gård och i Kottby i Helsingfors. Men här glimtar också Pojo, kustmiljön i Ingå och gamla stan i Ekenäs.

- Waikiki var en av tre tv-produktioner jag regisserade under en period av några år då jag var tjänstledig från Svenska Teatern. Det var väldigt roligt att få komma till Yle då och jag lärde mig mycket, minns Sid.

Både Projekt Waikiki och serien Hemgård om generationsväxlingen på ett lantbruk, båda just nu aktuella på Arenan, har Bebbe Sundström som manusförfattare och Sven Sid som regissör.

- Hemgård blev mera omtalad minns jag, säger Sid.

Bastuscen ur serien Projekt Waikiki, 1991
Hotellet diskuteras. I rollerna Göran Sjöholm, Sixten Lundberg och Peik Stenberg. Bastuscen ur serien Projekt Waikiki, 1991 tv-serier,Projekt Waikiki

I den lite mindre produktionen Projekt Waikiki dyker vi alltså in i den finlandssvenska kommunalpolitiken anno 1980-90-tal. Beslut fattas i bastun och avtal hemlighålls för allmänheten. Hur mycket baserar sig historien på verklighet?

- Visst är det hämtat ur den politiska verkligheten vid den tiden, men kryddat med humor, säger Bebbe Sundström.

Sundström var själv aktiv inom finlandssvensk kommunalpolitik i ett drygt decennium, från mitten av 1970-talet.

- Min bild av hur det är idag är att mycket har förändrats. Det är justare och mindre bästa bror nu än då. Då spelade till exempel bankerna en aktiv roll och speciellt bankdirektörernas kontakter.

Serien Waikiki Sixten Lundberg som kommundirektör
Stadsdirektör Berglund (Sixten Lundberg) gillar projektet. Serien Waikiki Sixten Lundberg som kommundirektör tv-serier,Projekt Waikiki

- På den tiden fanns det en viss status i att vara med i politiken, det var eftersträvansvärt på ett annat sätt. Det fanns en känsla av en “politisk elit”. Idag är det inte riktigt samma sak och dagens kommunalpolitiker får till exempel ta emot mycket kritik via sociala medier, vilket är tungt att bära, säger Bebbe Sundström.

Lev dig in i 1990-talet genom Projekt Waikiki på Arenan.

För att komma i stämning kan du kolla om du klarar följande tre frågor!

Här hittar du mer finlandssvenskt drama på Arenan

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.