Hoppa till huvudinnehåll

Lara Gut-Behrami i superform knep sitt första VM-guld i damernas super-G – VM i alpint äntligen igång

Lara Gut-Behrami firar segern
Lara Gut-Behrami vann det första VM-guldet 2021. Lara Gut-Behrami firar segern Bild: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Lara Gut-Behrami

Förhandsfavoriten Lara Gut-Behrami hade inför dagens tävling sex stortävlingsmedaljer, men ännu inget guld. I dag blev det ordning också på den saken, då Gut-Behrami knep sitt första VM-guld i damernas super-G.

VM i alpint har ställts in dag efter dag på grund av besvärliga väderförhållanden. Idag kom tävlingarna äntligen igång. Först ut var damernas super-G som brukar inleda VM.

Schweiz har inte tagit ett VM-guld i grenen sedan 1987, då Maria Walliser vann i Crans Montana. I år fanns alla möjligheter att ändra på det då Lara Gut-Behrami har vunnit fyra av säsongens fem deltävlingar och var klar förhandsfavorit i tävlingen i Cortina d’Ampezzo.

– Hon är så stabil, hon åkte hela första branten i störtloppsställning. Det var inte långt ifrån perfekt, konstaterade Yle Sportens expert Marcus Sandell i sändningen.

Kampen om VM-guldet blev ändå tajt precis som väntat. Landsmanninan Corinne Suter, som ligger tvåa i super-G-cupen, fick ändå nöja sig med VM-silver efter en inte lika stabil prestation.

– Hon saknar kanske självförtroende som hon hade under förra säsongen. När hon kommer över krönet är hon lite i obalans, konstaterade Yle Sportens expert Marcus Sandell om Suters prestation i dagens tävling.

USA:s Mikaela Shiffrin, som tog hand om VM-guldet i super-G i Åre 2019, inledde också starkt men gjorde en rejäl miss i åkningen som gjorde att hon tappade i tid och slutade på en tredje plats.

– Hon kommer över krönet och har lite fel linje och tappade två-tre meter i åklinjen som hon tvingades korrigera i efterhand, konstaterade Sandell.

– Jag hamnade för långt ut och där är det lite mer löst i snön. Det gjorde att jag tappade all fart till avslutningen. Men det var i alla fall jättekul att få åka skidor, sade Shiffrin till SVT Sport.

Resultat, damernas super-G

1. Lara Gut-Behrami, SUI, 1.25,51
2. Corinne Suter, SUI, +0,34
3. Mikaela Shiffrin, USA, +0,47