Hoppa till huvudinnehåll

Lugnare läge med tidsbokningar till coronavaccinering – alla 80-plussare beräknas få vaccin inom februari

Sairaanhoitaja antamassa koronarokotetta.
Sairaanhoitaja antamassa koronarokotetta. Bild: Petteri Bülow / Yle februari,2021,Helsingfors,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Pfizer Inc.,vaccin,vaccinering

Tidsbokningarna till coronavaccinering har lugnat ner sig något, men telefonerna går fortfarande heta. I Jakobstad, Karleby och Vasa räknar man med att kunna vaccinera alla personer över 80 år inom februari.

Sedan coronavaccineringarna inleddes i Österbotten har det varit rusning till tidsbokningen på flera håll.

Marjo Orava är överskötare för primärhälsovårdens öppenvård i Jakobstad. Hon berättar att det fortfarande är många som ringer.

– Vi har en del toppar. På eftermiddagarna har det varit lite lugnare, säger Orava.

Orava säger att man har anställt fler personer som svarar i telefon för att försöka åtgärda rusningen. Man försöker också fördela telefontider enligt åldersgrupp och födelsemånad.

Just nu vaccineras personer över 80 år. Orava räknar med att man hinner vaccinera alla inom februari. Därefter fortsätter man med följande ålderskategori.

– Ingen blir utan vaccin, försäkrar Orava.

Som bäst arbetar man även med att ta fram en elektronisk tidsbeställning. Orava säger att man hoppas kunna ta i bruk den inom några veckor.

Soite hoppas på större mängder vaccin

Marko Rahkonen, infektionsöverläkare på vårdsamkommunen Soite i Karleby, berättar att det har varit rusning till tidsbokningen och folk har tagit kontakt via telefon eller webben.

I slutet av februari räknar Rahkonen med att alla över 80 år inom distriktet ska vara vaccinerade. Hemvården blir klar med sina vaccinationer den här veckan.

– Jag hoppas att mängden vaccin ökar så snabbt som möjligt så att vi kan ta itu med riskgrupperna. Nu utlovas ungefär hundra doser i veckan och det gör vi inga stordåd med, säger Rahkonen.

Över tusen doser vaccin i Vasa nästa vecka

I Vasa började man vaccinera personer över 80 år förra veckan. Stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att man under den första veckan vaccinerade omkring 250 personer. Den här veckan överstiger antalet vaccinerade 500.

Nästa vecka kommer Vasa att få 90 flaskor vaccin av tillverkaren Pfizer-Biontech. Dessutom får man 70 flaskor av Modernas vaccin.

Sammanlagt räknar Kaukoranta med att man ska kunna vaccinera ungefär 1 200 personer över 80 år nästa vecka.

– Det är en ganska bra situation, för det omfattar nästan halva åldersgruppen, säger Kaukoranta.

Ifall Vasa får den beräknade mängden vaccin ser Kaukoranta det som sannolikt att man kan vaccinera alla personer över 80 år inom februari.

”Situationen kunde vara mycket värre”

Kaukoranta säger att man liksom i Jakobstad har haft rusning till telefonbokningen. Nu ser läget ändå ut att lugna ner sig.

– Förra veckans måndag, tisdag och onsdag var förskräckliga. På torsdagen var det redan lugnare och på fredagen var det nästan tyst på linjen, berättar Kaukoranta.

Kaukoranta säger att det inte ännu i det här skedet är aktuellt att ta i bruk ett elektroniskt tidsbokningssystem. Men att det kan komma på fråga när man börjar vaccinera de yngre åldersklasserna.

Också i Vasa har man anställt extra personal för att svara i telefon. Till en början kunde man ge en del vaccinationstider direkt, medan andra som ringde hamnade på väntelistan.

På det stora hela är Kaukoranta nöjd med hur det har fungerat.

– Våra sjukskötare och hälsovårdare har gjort sitt bästa. Situationen kunde vara mycket värre.

Läs också