Hoppa till huvudinnehåll

"Nu har mormor fått vaccinet, kan jag träffa henne utan att tänka på avståndet?" Så här påverkar coronavaccinet vardagen

En äldre kvinna får coronavaccin.
En äldre kvinna fick coronavirusvaccin på Lojo hälsostation tidigare i vintras. En äldre kvinna får coronavaccin. Bild: Petteri Bülow / Yle februari,2021,Helsingfors,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Pfizer Inc.,vaccin,vaccinering

De som har fått till och med den andra av två vaccindoser mot coronaviruset uppmanas fortsättningsvis följa försiktighetsåtgärder och restriktioner.

Hur mycket friheter får man egentligen efter att ha blivit vaccinerad mot coronaviruset? Svaret är: Inte mycket, tyvärr.

- Än så länge när vaccinationstäckningen är på låg nivå rekommenderar vi att man fortsätter med försiktighetsåtgärder, säger överläkaren Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

- Vaccinet skyddar inte hundraprocentigt från att man insjuknar i covid-19 och inte heller från att man smittar andra, vilket betyder att man fortsättningsvis bör vara försiktig, säger Nohynek.

Bara få vuxna vaccinerade

I Finland har snart 240 000 personer fått åtminstone en av två vaccindoser mot coronaviruset, vilket motsvarar nära fyra procent av den vuxna befolkningen. De flesta som vaccinerats har bara fått en dos än så länge.

De som vaccinerats först är sjukvårdspersonal som arbetar med coronapatienter och äldre, över 70-åringar.

Grafiken visar vaccinationsläget i Finland. Artikeln fortsätter under grafiken.

Enligt Hanna Nohynek kan skyddsåtgärder och restriktioner luckras upp först när immuniteten bland befolkningen stigit till en kritisk nivå. Vad beträffar vaccinationstäckningen har THL inte slagit fast vad den ska vara för att samhället överlag ska kunna återgå till ett mer normalt liv.

- Den kritiska gränsen går någonstans mellan femtio och hundra procent, och påverkas av både den naturliga immuniteten och den som fåtts via vaccinering, samt det epidemiologiska läget, säger Nohynek.

Det betyder att det inte då ska få finnas mycket virus i rörelse.

Vi ställde fem konkreta frågor om hur coronavaccineringarna påverkar vardagen.

"Min mormor har fått båda vaccindoserna - kan hon träffa sina barnbarn under ledigare omständigheter?"

- Jo, hon kan träffa sina barnbarn, men fortsättningsvis rekommenderar vi att barnbarnen använder munskydd, eftersom det finns en risk att mormor insjuknar, även om i så fall i en sannolikt mycket lindrig covid-19, säger Nohynek.

Tålamod och samma försiktighetsåtgärder gäller som tidigare vad beträffar hygien och socialt umgänge eftersom det fortfarande saknas forskning om det skydd vaccinerna ger.

"Nu är jag och mina vänner vaccinerade - kan vi ses och umgås som normalt?"

- Om till exempel invånarna och personalen i ett äldreboende alla har vaccinerats, borde de så småningom få återgå till mer normalt umgänge. Till exempel kunde de äta vid samma bord och ha gymnastik ihop, säger Nohynek.

Enligt överläkaren är det ändå inte möjligt ännu, men när restriktionerna i något skede luckras upp, är det sannolikt här man börjar. Vardagen ska bli lättare för äldre som mest har vistats inomhus och utan sociala kontakter det senaste året.

Nohynek anser att de som vaccinerats nog förtjänar lättnader i gengäld för skyddet som vaccinet ger.

Fortsättningsvis kommer det ändå att krävas försiktighet och munskydd av dem som besöker äldreboenden.

"Jag har vaccinerats med två doser - kan jag slänga munskydden nu?"

Nej, tyvärr. Enligt Institutet för hälsa och välfärds rekommendation är det fortfarande, också efter vaccinationen, viktigt att använda munskydd när det inte går att hålla ett tillräckligt avstånd.

"Nu har mormor fått vaccinet, kan hon resa utomlands?"

Onödiga resor utomlands rekommenderas inte överhuvudtaget i nuläget, oavsett om mormor är vaccinerad.

- I vissa länder är de dessutom väldigt strikta med vem de släpper in, säger Hanna Nohynek.

Här kan du läsa mera om vaccinpassen som planeras. Också Finland planerar att gå in för vaccinpass.

"När kan man vänta sig att restriktionerna luckras upp tack vare vaccineringarna?"

När de allra första restriktionerna för personer som vaccinerats luckras upp klarnar under de kommande veckorna. Vid Institutet för hälsa och välfärd inväntar man först beslut och rekommendationer av Europeiska smittskyddsmyndigheten.

De rekommendationer som inväntas handlar bland annat om huruvida de som vaccinerats fortsättningsvis försätts i karantän ifall de exponeras för smitta, och överlag vilka friheter de som vaccinerats kan tillåtas.

Eftersom vaccineringarna av den vuxna befolkningen ännu inte kommit i gång i större utsträckning i Finland är det sannolikt att de nuvarande restriktionerna fortsätter gälla i stort till långt in på våren.

Artikeln uppdaterades 11.2.2021 klockan 10.34. Siffrorna kring hur många som vaccinerats uppdaterades till det rätta. Den tidigare siffran var fel.

Läs också