Hoppa till huvudinnehåll

P som i passion för politik – tre västnyländska kandidater berättar om sin kärlek för kommunpolitiken

Collage av tre bilder. I varje bild syns en person. Till vänster en man med skägg och solglasögon, i mitten en kvinna som ler och tittar in i kameran, till höger en man i mössa fotograferad utomhus.
Tony Särs, Merja Laaksonen och Johan Kvarnström har en gemensam passion: Politik. Collage av tre bilder. I varje bild syns en person. Till vänster en man med skägg och solglasögon, i mitten en kvinna som ler och tittar in i kameran, till höger en man i mössa fotograferad utomhus. Bild: Collage: Yle / Johanna Lindholm, Yle / Sofia Kajander Johan Kvarnström,politiker,Merja Laaksonen,Merja Laaksonen,politik,kommunalval,Tony Särs

Den som vill kandidera i årets kommunalval ska lämna in sin ansökan senast den 9 mars.

Det är 40 dagar innan valdagen, som i år infaller den 18 april om allt går enligt planerna.

Inte bara jobbigt

Ofta hör man att det blir allt svårare för partierna att hitta folk som vill ställa upp, men myntet har två sidor.

Det finns också de som ser att det är livsviktigt att det finns många som vill vara med och ta ansvar för hur hemortens saker och service sköts.

Kärlek till kommunen

Ja, visst kan man det. Så svarade tre kandidater från olika partier och kommuner i Västnyland när vi frågade dem om man kan älska kommunpolitiken.

Merja Laaksonen representerar Svenska folkpartiet i Sjundeå. Hon gick nyligen officiellt i pension i yrkeslivet. Men det kommunala får en chans till.

Leende kvinna
Merja Laaksonen tycker att man inte kan tacka nej till att ställa upp i kommunalvalet då man är sittande ordförande för kommunstyrelsen. Leende kvinna Bild: Johanna Lindholm/Yle Sjundeå,kommunstyrelser,Västnyland,skolor,Bildning,välfärd,Fanjunkars torp,Kommunstyrelsens orförande i Sjundeå

Här kan du lyssna på Merja Laaksonen. Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Längst västerut, på Hangö Udd, ställer Tony Särs upp för en andra mandatperiod för Sannfinländarna. Han säger att alla behövs i politiken, och själv vill han arbeta för kommunen som varit hans hemort hela hans liv.

Man utomhus
Tony Särs ställer upp för Sannfinländarna och vill bevara Hangö självständigt och jobba för hemkommunen. Man utomhus Bild: Johanna Lindholm/Yle kommunalval,politiker,Sannfinländare i Hangö

Här kan du lyssna på Tony Särs. Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Johan Kvarnströms kometliknande politiska karriär fick sin början då han ställde upp i kommunalvalet 2017 för Socialdemokraterna i Raseborg.

Man utomhus
Johan Kvarnström vill värna om det gemensamma. Man utomhus Bild: Johanna Lindholm/Yle kommunalval,johan kvarnström

Strax därefter, år 2019, stod han inför valet om han ville fortsätta det jobb som partikamraten Maarit Feldt-Ranta gjort i Finlands riksdag.

Nu verkar han på såväl det kommunala som nationella planet och han tar sitt kall på största allvar.

Här kan du lyssna på Johan Kvarnström.

Läs också