Hoppa till huvudinnehåll

Salmonella bekräftat i Karleby – smittan spårad till frysvara

En tom tallrik med matrester och bestick
Inga fler salmonellasmittade har hittats sedan slutet av januari, skriver Karleby stad i ett pressmeddelande. En tom tallrik med matrester och bestick Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle julmat,Joulupöytä,fester,tallrik,Gaffel,mat,kniv,matbestick

Nu är det fastslaget att det faktiskt var salmonella som drabbade ett trettiotal personer som i slutet av januari åt på en restaurang i Karleby. En frysvara var boven.

Det var för några dagar sedan som Mellersta Österbottens miljöhälsovård rapporterade att man undersöker en möjlig salmonellaepidemi. En del av de kunder som hade ätit vid restaurang Sigrid’s under något tillfälle 27-29 januari blev sedan magsjuka.

Hälsoövervakningens utredning bekräftar nu att orsaken till magsjukan faktiskt var salmonella, skriver Karleby stad i ett pressmeddelande.

Det uppskattas fortfarande att antalet insjuknade är omkring trettio. Efter fallen 29.1 har inga nya smittor uppdagats.

Både en normal städning och en effektivare städning har gjorts i restaurangen, och dessutom gjordes en omfattande desinficering genast efter att misstanken uppdagades.

Verksamheten i restaurangen fortsätter som vanligt.

Frysvara trolig smittkälla

På basis av de preliminära resultaten av hälsoövervakningens utredning misstänks det att smittkällan är en djupfryst produkt för storkök.

Resultatet bekräftas efter en fortsatt undersökning som ska vara klar före månadens slut.

Partiaffären har avbrutit försäljningen av produkten i Finland.

Mera information ges då de fortsatta undersökningarna är färdiga.​

Läs också