Norsen är en utmärkt matfisk men har ett dåligt rykte, möjligen p.g.a. lukten. Luktar fisken gurka är det garanterat nors du har i handen.
Rensar du eller fiskaren den rätt försvinner lukten.
Speciellt vid islossningen fångas det stora mängder nors. En stor del åker på export till Baltikum eller Ryssland, där fisken anses vara en stor delikatess.
Alternativet är förstås att vi skapar en efterfrågan här hemma – det förtjänar både vi och norsen.
Kocken Kenny Sundqvist har experimenterat med olika sorters smartfiskar, bl.a. nors. Här är två av hans bästa tips.

Tunnbröd med nors, dillmajonnäs och picklad rädisa
Börja med att göra degen till tunnbröden och stek dem klara.
Tunnbröd
Ingredienser, 5–6 bröd:
- ca 1,5 dl vetemjöl
- ca 1,5 dl rågmjöl
- 150 g smetana
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 30 g smör
Gör så här:
- Smält smöret.
- Blanda alla ingredienser tills degen är lätt att forma och slät och fin.
- Låt stå en stund i rumstemperatur.
- Forma små bröd enligt önskad storlek och stek i panna med lite olja.
- Lägg bröden i en ugnsform/på en plåt och grädda 5–10 minuter i ugnen på 150 grader. Gör du bröden tunna räcker det att steka dem i pannan.

Rågmjölspanerad smörstekt nors
Ingredienser, 6 portioner:
- 20 st norsar, rensade utan huvud
- 1 dl rågmjöl (glutenfria skorpsmulor gör rätten glutenfri)
- 1 tsk salt
- lite peppar
- smör till stekning
Gör så här:
- Blanda rågmjöl, salt och peppar i en skål.
- Slunga norsarna i blandningen just innan stekning.
- Stek i rikligt med smör tills de är knapriga.
Tips:
Du kan hålla tunnbröden och fiskarna varma i ugnen på ca 100 grader tills det är dags att äta.
Syrad rädisa
Ingredienser:
- 1 del ättika
- 2 delar socker
- 3 delar vatten
- ett knippe rädisor eller en bit rättika
Gör så här:
- Koka upp socker och ättika.
- Tillsätt kallt vatten och låt svalna.
- Skär önskad mängd rädisa i tunna skivor eller använd mandolin. Lägg skivorna i en steriliserad burk och häll över lagen så att den täcker helt.
- Låt burken stå minst en timme i kylskåp.
Tips:
Man kan pickla andra grönsaker och rotsaker man gillar på samma sätt. Tunt skivade och picklade rotsaker är ett gott, enkelt och syrligt tillbehör till många rätter.
Dillmajonnäs
Ingredienser:
- 2 äggulor
- 3 dl olja
- 1 kruka dill, grovskuren
- 1/2–1 tsk salt
- 1–2 tsk socker
- saften av en halv citron
- 1 tsk dijonsenap eller annan senap
Gör så här:
- Mixa dillen och kryddorna med oljan tills blandningen är grön och slät.
- Blanda äggulorna, senapen och citronsaften i en skål.
- Häll i dilloljeblandningen droppvis under konstant vispning.
Montering:
- Sätt norsen på det nystekta tunnbrödet.
- Sprid ut dillmajonnäs på norsen.
- Dekorera med dill, syrade rädisor och en citronklyfta.
- Det är trevligt att också toppa portionen med bladspenat eller annat bladgrönt.
Norsrom med våffla
Om du gillar sikrom eller rom från siklöja kommer du att älska norsrommen. Tänk att vi missat en så fantastisk råvara.
Norsrommen är som bäst från medlet av februari till slutet av mars – då är den gyllengul, fast och romsäckarna är lätta att få loss.
Norshonan känner man igen på profilen, den är helt enkelt lite bredare om magen.
I förhållande till sin storlek innehåller norsen förvånansvärt mycket rom, nästan 10 % av norsens vikt kan vara rom.
Norsrom kan vara svår att få tag på men om du har kontakter med en fiskare eller fiskhandlare kan du be dem leverera norsrom eller nors som du kan ta rommen ur. Här är en video av Marthaförbundet som visar hur du gör.
Rom från vild fisk skall frysas minst ett dygn innan användning.
Våfflor på råmjölk
Ingredienser, ca 6 våfflor:
- 5 dl råmjölk
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk socker
- 3 dl mjöl
- 50 g smält smör
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser.
- Låt smeten stå i någon timme innan stekning.
I den här våffelsmeten används råmjölk för den fina fylliga smaken. Eftersom råmjölken innehåller så mycket protein så behövs väldigt lite ägg i smeten.
Ifall du inte får tag i råmjölk kan du använda ett vanligt våffelrecept.
Tillbehör till våfflan
Ingredienser, 6 portioner:
- norsrom (saltad, 3 gram salt per 100 gram rom, dvs. 3 %)
- 1–2 finhackade rödlökar
- 1 burk vispad smetana
- dillkvistar att toppa med
Gör så här:
- Placera rommen, smetanan och rödlöken på våfflan på önskat sätt eller blanda rom och smetana färdigt och servera finhackad rödlök i en skål bredvid.
- Dekorera med dill och lite flingsalt.
Tips:
Du kan också fylla våfflan med den stekta norsen. Servera med majonnäs, hackad rödlök och sallad.
Artikeln uppdaterades 12.2..2021 kl. 10:08 med tillägget om att rom alltid bör frysas innan användning.