Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Fjärde gången gillt i Cortina d’Ampezzo – historisk super-G-dubbel öppnar mästerskapen

Väderkaoset har lämnat Dolomiterna och VM i alpint kan äntligen börja. Programmet har formats om men förhandsfavoriterna är de samma.

Förhandsfavorit nummer ett på damsidan, schweizaren Lara Gut-Behrami, levde upp till förväntningarna när hon vann VM-guld i super-G.

Corinne Suter, även hon från Schweiz, blev tvåa före USA:s Mikaela Shiffrin – favoriterna höll med andra ord.

På herrsidan får Vincent Kriechmayr axla rollen som förhandsfavorit.

Vem vinner herrtävlingen?

Om damtävlingen förväntades bli en schweizisk uppgörelse, är det österrikarna som ligger i fokus på herrsidan.

Vincent Kriechmayr toppar SG-cupen efter att ha vunnit de två senaste deltävlingarna i Kitzbühel och Garmisch-Partenkirchen. Landsmannen Matthias Mayer skuggar Kriechmayr i sammandraget efter att ha varit på pallen i tävlingarna där Kriechmayr varit snabbast.

Kriechmayr tog ett silver och ett brons för två år sedan i VM i Åre. Mayer är regerande OS-mästare efter att ha vunnit i Pyeongchang.

Norges Alexander Aamodt Kilde saknas på grund av en knäskada och Schweiz Mauro Caviezels VM-form är ett frågetecken efter att han skadade sig under ett träningspass i början av året.

Marco Odermatt kan mycket väl vara bästa schweizare och så får vi inte glömma italienarna Dominik Paris och Christoph Innerhofer.

När?

Sändningen från damtävlingen börjar klockan 11.40 i TV2 och på Yle Arenan. Herrarna tävlar, om allt går enligt planerna, med start klockan 14. Även den tävlingen sänds direkt på TV2.

Tävlingarna refereras på svenska av Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell. På lördag fortsätter VM med damernas slalom.

Vad är det som gäller?

Damernas alpina kombination snöade bort under måndagen och en seg dimma förstörde tisdagens inplanerade tävlingar i super-G. För mycket snö var orsaken till att onsdagens alpina kombination för herrarna flyttades till nästa måndag.

Nu ska det äntligen tävlas i Cortina d’Ampezzo som ordnar VM för tredje gången.

Damernas super-G brukar oftast inleda VM, men i år tävlar även herrarna under samma dag i samma gren.