Hoppa till huvudinnehåll

Alexander Ståhlberg tog medalj i junior-VM – jättetalangen knep silver efter panglopp i Vuokatti: "Ärligt talat hade jag inga förväntningar"

Alexander Ståhlberg gjorde sitt livs tävling i junior-VM i Vuokatti då han tog silver på tio kilometer med fri teknik. Efter en perfekt fördelning av krafterna slog Stålberg alla andra än den klara mästaren Martin Kirkeberg Mørk som tog guldet till Norge.

Ståhlberg förlorade med 15 sekunder åt norrmannen. Bronset gick till Kanadas Olivier Leveille som var 13 sekunder långsammare än Ståhlberg.

Ståhlberg hade en hög startnummer och hade bra koll på konkurrenternas mellantider loppet igenom. Efter de första kilometrarna låg han nia, men drygt halvvägs in i loppet hade han redan lyft sig till trea och visade att han var med i medaljstriden.

Efter en stark avslutning gick Ståhlberg i mål med den snabbaste tiden så långt. Endast norrmannen Mørk, som hela loppet igenom noterade bättre mellantider än Ståhlberg, lyckades ta sig förbi det finländska löftet från Norrvalla Ski Team.

Lyckad taktik

Alexander Ståhlberg var en nöjd silvermedaljör då Yle Sporten ringde upp honom efter loppet. Stålberg berättade att framför allt taktiken lyckades bra i dag.

– Jag inledde lite saktare, och ökade mera och mera mot slutet, och det var tydligen en vinnande taktik. Jag fick ut det mesta ur kroppen eftersom jag inte startade för hårt utan kunde köra ett kontrollerat lopp, säger Ståhlberg.

Ståhlberg kände till VM-banan så pass bra att det var lätt för honom att bygga upp sitt lopp utan att spräcka sig i början.

– Jag tror att många startade för hårt i början, men jag känner banan bra och hade ingen stress i början. Men man ska vara en bra skidåkare också. Bara för att man kan banan betyder det inte att man vinner något.

– Jag vet ju att man inte kan rusa för hårt i de brantaste backarna. Man ska accelerera mot slutet av backen och köra hårt på de platta avsnitten så vinner man mest tid, säger Ståhlberg.

– Om jag är helt ärlig hade jag inga förväntningar i dag. Jag hade bara som målsättning att åka så att jag får allt ut ur kroppen och det räckte ganska långt i dag.

Huvudgrenen på kommande

Trots att Ståhlberg nu tog sin första VM-medalj med fri teknik har han själv räknat med att hans huvudsträcka ännu är på kommande i Vuokatti.

– Huvudgrenen är 30 kilometer klassiskt på söndag. Klassiskt har fungerat bättre för mig. Jag vet ju att jag är bra men går in i tävlingen med samma inställning som i dag. Jag gör mitt bästa och ser så långt det räcker. Det hårdaste motståndet kommer säkert från Norge, dagens segrare Kirkeberg Mørk och Hjelmeseth.

För Ståhlberg var detta den andra VM-starten i Vuokatti. Tidigare under veckan nådde han heaten i sprinten.

Alexander Ståhlberg
Alexander Ståhlberg behärskar både klassisk och fri teknik. Alexander Ståhlberg Bild: Lehtikuva Alexander Stahlberg

Dagen var också i övrigt bra för de finländska herråkarna som alla var bland de 25 främsta, då Niko Anttila var tionde, Eemil Helander 20:e och Matias Hyvönen 25:e.

Ida Haapala nia bland flickjuniorerna

På damsidan lyckades Ida Haapala ta en nionde plats på fem kilometer med fri teknik. Haapala förlorade åt guldmedaljören Rysslands Veronika Stepanova med 47 sekunder.

Av de övriga finländarna var Siiri Kaijansinkko 13:e, Vilma Ryytty 22:a och Hilla Niemelä 29:e.

I 23-årsklassen tävlade damerna på tio kilometer. Emmi Lämsä slutade 13:e och var bästa finländska. Izabela Marcisz från Polen tog guldet före svenskan Louise Lindström.

På herrsidan blev det fransk seger genom Hugo Lapalus. Remi Lindholm blev 15:e i fristilsloppet.

Läs också