Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Danmark och Tyskland har gripit 14 personer för terrorplaner – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Karta över delar av Europa, men Danmark och Tyskland i gult och alla andra länder i vitt.
Polisen och PET och slog till i Köpenhamnregionen i helgen. Den tyska polisen slog till i Dessau-Rosslau. Karta över delar av Europa, men Danmark och Tyskland i gult och alla andra länder i vitt. Bild: Yle Danmark

God fredagsmorgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här morgonen.

Danmark och Tyskland har gripit 14 personer för terrorplaner

13 personer har gripits på Själland i Danmark i en antiterror-operation, meddelar den danska säkerhetstjänsten, Politiets Efterretningstjeneste, PET. Ytterligare en person har gripits i Tyskland.

Sju personer har häktats och åtalats för att ha planerat ett eller flera terrordåd eller för att ha medverkat till försök till terror, skriver PET i ett pressmeddelande.

När polisen slog till mot adressen, hittades inga personer inne i bostaden, men man hittade bland annat flera kilo kanonslag och fyrverkeripjäser samt terrorgruppen IS flagga.

Många unga avbryter sina studier på grund av distansstudier

Den här veckan har det rapporterats om många unga studerande som avbryter sina studier på andra stadiet på grund av att så mycket av studierna har varit på distans. Yle X3M har samlat in flera berättelser om att orken börjar tryta.

En rundringning till yrkesläroanstalter i Svenskfinland visar i korthet följande: En minoritet av eleverna orkar bättre på distans. De som redan tidigare har haft utmaningar med sina studier har det svårare nu. Det finns också en grupp som inte tidigare har haft problem som har svårare att klara av studierna på distans.

En stor del av studierna och de flesta yrkesprov avläggs i de kurser som ordnas som lärande i arbetslivet.

- Har man inte möjlighet att öva där hemma skjuts studierna på framtiden. Man kan inte svetsa hemma, utan man behöver vara i en verkstad, säger Boris Ståhl, rektor för Yrkesakademin i Österbotten.

Svetsning på en fabrik som tillverkar bastuugnar.
Studierna förlängs och det är svårt att få praktikplatser. Flera effekter syns redan nu av att så mycket av yrkesstudierna har varit på distans. Svetsning på en fabrik som tillverkar bastuugnar. Bild: Jere Sanaksenaho / Yle Narvi oy,industri,svetsning

Sommar-OS i Tokyo fortfarande i motvind trots att OS-chefen avgår

En klar majoritet av japanerna motsätter sig sommar-OS i Tokyo på grund av det förvärrade coronaläget som har utlöst nödläge i halva landet. Japan är det enda industrialiserade landet i världen som inte ännu har inlett massvaccinationer.

Problemen förvärras av OS-chefen Yoshiro Moris sexistiska kommentarer som ledde till att han avgår.

Yoshiro Mori meddelade på torsdag att han kommer att efterträdas av den 84-årige idrottsledaren och förre fotbollsspelaren Saburo Kawabuchi som nu är "borgmästare" för OS-byn i Tokyo.

Arrangörerna för sommar-OS i Tokyo har kört igång en aggressiv kampanj för att få en majoritet av japanerna som motsätter sig spelen, att tänka om.
Arrangörerna för sommar-OS i Tokyo har kört igång en aggressiv kampanj för att få en majoritet av japanerna som motsätter sig spelen, att tänka om. Arrangörerna för sommar-OS i Tokyo har kört igång en aggressiv kampanj för att få en majoritet av japanerna som motsätter sig spelen, att tänka om. Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON Japan,Sommar-OS i Tokyo 2020

Jazzmusikern Chick Corea är död

Den amerikanska jazzmusikern, pianisten och kompositören Chick Corea har avlidit 79 år gammal, rapporteras på Coreas Facebooksida och Instagramkonto.

Enligt uttalandet på Facebook avled Corea den 9 februari och dödsorsaken var en ovanlig form av cancer.

Corea uppträdde flera gånger i Finland. Första gången han besökte Finland var på Pori Jazz år 1972 och sista gången år 2014 i Finlandiahuset.

Jazzmusikern Chick Corea framför en synth.
Jazzmusikern Chick Corea blev 79 år gammal. Jazzmusikern Chick Corea framför en synth. Bild: Mast Irham / EPA piano,jazz,kompositörer,jazzpianist,Chick Corea

Demokraterna sammanfattade argumenten i rättegången mot Trump

Donald Trump kommer att utgöra ett hot mot den amerikanska demokratin också framöver, om inte senaten fäller honom och berövar honom möjligheten att söka ett politiskt ämbete i framtiden.

Det var demokraternas huvudbudskap på onsdagen i riksrättsrätteången mot ex-presidenten Trump.

Precis som under de första två dagarna av rättegången visade den demokratledda åklagarsidan upp videomaterial på upploppet den sjätte januari för att stärka sitt budskap.

I dag, fredag, är det försvarets tur att presentera sina argument.

Flaggan vajar på halvstång utanför Capitolium den 11 februari 2021.
Den amerikanska flaggan vajade på halvstång utanför Capitolium på torsdag under rättegången mot Donald Trump. Flaggan vajar på halvstång utanför Capitolium den 11 februari 2021. Bild: AFP / Lehtikuva Stormningen av Capitolium,USA:s senat,riksrätt,USA:s flagga

Dagens väder

Det kalla vintervädret fortsätter.

I landets södra och mellersta delar förekommer lokalt lätt snöfall och i landets östra del riklig molnighet, i landet västra del är det halvklart till mulet.

I landets norra del är det växlande molnighet och lokalt snöfall.

På Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och Bottenhavet
varnas för hård, nordlig till nordvästlig vind på natten, 14 m/s.