Hoppa till huvudinnehåll

Norska dominansen i sprint bröts i VM – svensken Martin Ponsiluoma skrällde och tog första blågula herrguldet på över 60 år: "Helt overkligt"

Martin Ponsiluoma med sitt VM-guld.
Martin Ponsiluoma fick allt att stämma i VM-sprinten. Martin Ponsiluoma med sitt VM-guld. Bild: EPA Martin Ponsiluoma

Aldrig någonsin en seger i skidskyttevärldscupen. Då slog Martin Ponsiluoma till med ett VM-guld i sprint – en bedrift som ingen svensk herrskidskytt har lyckats med sedan 1958.

Skidskyttesäsongen har innehållit sex sprinttävlingar för herrarna. Varenda gång har en norrman vunnit – två gånger har det dessutom blivit en trippelseger.

När det gällde som allra mest i dagens VM-sprint fick de norska stjärnorna ge sig. Den norska kvartetten sköt för dåligt och ingen av dem tog ens en medalj i Pokljuka.

I stället var det en svensk uppstickare som var bättre än någonsin. Martin Ponsiluoma gjorde sitt livs lopp och körde hem guldet i sprinten.

Ponsiluoma – med tre pallplatser i sin världscupkarriär – fick ihop skyttet och längdåkningen perfekt. Tio träffar och ett alldeles utmärkt spurtvarv bäddade för en skräll.

Andra medaljen i VM

25-åringen, som inledde VM med ett brons i mixedstafetten i onsdags, tog sin första seger på den här nivån i precis rätt ögonblick.

– Jag kan inte riktigt förstå det här, det är helt overkligt. Det hade varit helt fantastiskt om min familj hade kunnat vara här, säger segerrusige Ponsiluoma till SVT.

Sverige har haft många starka skidskyttar, men Ponsiluoma blev den första herrskidskytten från Sverige sedan 1958 att ta ett individuellt VM-guld.

– Jag är nöjd med hela loppet. Jag försökte öppna offensivt och orkade alla varv. Sen sköt jag också väldigt bra.

De två andra medaljerna gick till Frankrike. Simon Desthieux tog silvret efter nollskytte och Emilien Jacquelin blev trea.

Tre finländare till jaktstart

Tero Seppälä och Olli Hiidensalo var lika långt efter Ponsiluoma – ungefär en minut och tjugo sekunder – och går ut samtidigt i söndagens jaktstart. Seppälä missade ett skott mer än Hiidensalo.

–  Jag hade ganska tunna handskar och jag frös blev kalla inför ståskyttet. Då kom också ett par missar, säger Seppälä.

Även tävlingens tredje finländare Tuomas Harjula tog en plats i jaktstarten.

VM i skidskytte:

Sprint, herrar:
1) Martin Ponsiluoma, Sverige 24.41,1 (0)
2) Simon Desthieux, Frankrike + 11,2 (0)
3) Emilien Jacquelin, Frankrike + 12,9 (1)
4) Johannes Dale, Norge + 22,4 (1)
5) Johannes Thinges Bø, Norge + 22,5 (2)
6) Quinton Fillon Maillet, Frankrike + 23,9 (1)

28) Tero Seppälä, Finland + 1.19,1 (2)
29) Olli Hiidensalo, Finland + 1.19,6 (1)
47) Tuomas Harjula, Finland + 1.59,5 (1)

Läs också