Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Lagsprint öppnar FM-helgen i Pyhäjärvi – Iivo Niskanen jagar sitt tolfte guld

Vinterns första FM-veckoslut i längdskidåkning inleds med lagsprint. Iivo Niskanen har lovat att ställa upp vilket innebär att hans Puijon Hiihtoseura är favorit på herrsidan. IF Minkens duo i damtävlingen, Andrea Julin och Julia Häger, är det starkaste FSS-kortet under öppningsdagen.

Kl. 14.00 FM på skidor, lagsprint

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Tage Ray

Herrtävlingen kan bli hur spännande som helst ifall inte den stränga kölden leder till att många av den finländska längdskidåkningens största affischnamn ger återbud.

Iivo Niskanen i par med Perttu Hyvärinen vann lagsprinten i FM för två år sen. Avgörandet föll då Pohti Ski Teams Joni Mäki föll strax efter sista växlingen på grund av en smärre kollision med Niskanen.


Mäki skyllde Niskanen för att ha gjort en oväntad manöver men Pohti Ski Teams protest avslogs. Niskanen och Hyvärinen axlar det största favoritskapet också i dag – ifall de vinner tar Niskanen redan sin tolfte FM-titel i karriären.

FM-tävlingarnas arrangörsförening Pohti Ski Team hör också till de hetaste mästarkandidaterna. Joni Mäki åker sannolikt i par med Juuso Haarala som tog världscuppoäng i sprint förra veckoslutet.

Glöm inte heller Jämin Jänne. Ristomatti Hakola och Markus Vuorela bildar en sylvass duo.

IF Minken har en fin placering på gaffeln

På damsidan finns två stora och jämnstarka favoriter. Kainuus Hiihtoseura har tagit lagsprintmedalj de tre senaste åren men fullträffen har uteblivit. Inte omöjligt att Anni Alakoski och Anne Kyllönen får till det i år.

Vuokatti Ski Team är regerande mästare. Vilma Nissinen i par med Katri Lylynperä kan mycket väl ta en andra FM-titel i rad.

Hämeenlinnan Hiihtoseura har varit på pallen fyra gånger de senaste sex åren i lagsprint. Laget Laura Mononen och Anni Kainulainen är medaljkandidat också i år men en outsider i kampen om den ädlaste medaljen.

IF Minken med Andrea Julin och Julia Häger är ett av de starkaste lagen på pappret. De ska ha goda chanser att placera sig i topp sex. Om allt klaffar kan de till och med utmana om bronset.