Hoppa till huvudinnehåll

Rådjuren på utsidan och grönkålen på insidan – Strömsös köksträdgård får ny inramning av både återvunnet och avlagt

Hösten 2020 byggde vi en mur med staket och grind vid växthuset och köksträdgården på Strömsö. Helt klara blev vi i februari 2021.

Vid växthuset på Strömsö har vi en fin trädgård. Vi odlar, sår rensar och planterar och vi är många som vill vara med och skörda. En del av de växter som kan skördas långt in på hösten eller vintern har vi fått konkurrens om. Det handlar naturligtvis om rådjur och harar.

En drönarbild av Strömsös trädgård
Här skall vi bygga en mur och ett staket. En drönarbild av Strömsös trädgård Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,mur

Att arbeta tillsammans är alltid det bästa

För att hålla våra fyrbenta vänner ifrån grönkålen och buskarna fick vi hitta på en lösning och den lösningen blev allt man kan önska sig av ett riktigt bra projekt.

Vi hade alltså ett konkret problem som behövde fixas. Detta ledde till att vi fick chansen att förverkliga nya tokiga och idéer men också att använda oss av gamla, mer traditionella tekniker och material.

Framför allt ledde det till att Lee och jag fick greja tillsammans. Muren, staketet och grinden växte fram under höstens lopp. I september började vi med att gjuta en stadig grund.

En gjutform.
En gjutform i trä med armeringsjärn. En gjutform. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,mur,gjutare

Grunden är som alltid a och o

Gräv bort matjord där tjälen arbetar som mest och placera en markduk i botten. Markduken håller jorden och gruset åtskilt.

Lägg ett 10 - 15 cm lager 0 - 16 mm grus på markduken, detta kallas bärlager. Siffrorna 0 och 16 står för hur grovt gruset är.

Noll millimeter är ju egentligen inget men det kallas i alla fall så och det är nollan som är viktig i sammanhanget för att få skiktet hårt stampat.

Det går att hyra markvibrator men för ett så här litet område som vår mur kräver kan man också stampa själv. Man kan spika ihop en "stamp" av några grova plankor.

Grusarbete
En "stamp" gjord av grova plankor. Grusarbete Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,mur

Det finns färdiga gjutformer att köpa. De är ofta av plast och innehåller färdig armering.

När man gör egna gjutformar i trä tar det lite längre tid och man får lägga armeringen själv, men det blir naturligtvis lite billigare.

Vi gjuter med torrbetong, ett pulver och man endast tillsätter vatten. En cementblandare underlättar arbetet men det går också att blanda betongen i en skottkärra.

En stor säck betong blir betydligt förmånligare än många små, men är också otympligare och betydligt tyngre.

En cementblandare.
En cementblandare gör jobbet lättare. En cementblandare. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,mur