Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens expert Matias Strandvall höll på att förfrysa fingrarna när han följde Alexander Ståhlbergs silverlopp: ”Äntligen ett glädjebesked”

Alexander Ståhlberg efter världscupen i Lahtis 2021.
Alexander Ståhlberg stökade undan debut i världscupen i slutet av januari. Alexander Ståhlberg efter världscupen i Lahtis 2021. Bild: Yle/Tomi Hänninen Världscupen i längdåkning,Alexander Stahlberg

Alexander Ståhlbergs bästa JVM-distans skulle komma på söndag. Två dagar tidigare slog han till med ett silver.

Kurvan pekade stadigt uppåt, Alexander Ståhlberg ökade bara farten och fick till en fullträff på tio kilometer fritt.

I sin andra JVM-start i Vuokatti kom första medaljen – efter en lite strulig säsong.

– Jag har inte tvivlat på Alexanders förmåga, men jag vet att han själv har tvivlat lite på formen och så vidare, säger Yle Sportens skidexpert Matias Strandvall.

Strandvall jobbar vid idrottsgymnasiet i Vörå och fungerar också som en mentor till Ståhlberg. Efter tisdagens sprint sa Strandvall att Ståhlbergs bästa distans är söndagens tremil i klassiskt.

– När jag förstod att det blir en medalj tänkte jag: Äntligen ett glädjebesked och ett kvitto på att jobbet som Alexander har gjort ger resultat.

Kvitto på jobbet i FSS

Strandvall är i Pyhäjärvi för att hjälpa till i FSS-gängets serviceteam under skid-FM. Ståhlbergs lopp pågick samtidigt som semifinalerna i FM-lagsprinten var i gång.

Matias Strandvall.
Matias Strandvall har en lång karriär som elitåkare bakom sig. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

Strandvall höll mest koll på Arenans direktsändning från Vuokatti när han stod ute i terrängen och var nära att förfrysa fingrarna på kuppen.

– Medaljen är ett kvitto på att vårt jobb i FSS också är någorlunda rätt. Emellanåt tvivlar vi ju på oss själva, men något fungerar, säger Strandvall.

Ståhlberg har kallats nästa Iivo Niskanen och en del av det hänger ihop med att Vöråkillens största styrka är syreupptagningsförmågan.

– I träningen påminner han också mycket om Iivo. Han är inte rädd för att utmana sig själv och andra. Det är viktigt.

Behövs ett starkt team

För några veckor sedan debuterade Ståhlberg i världscupen. Inför starten i Lahtis berättade han om nervositeten inför skiathlonen, men också om ett dumt försök att gå ner i vikt under förra träningssäsongen.

Det gjorde att Ståhlbergs väg fram mot vintern blev sämre än planerat. Han trodde ändå på att världscupdebuten skulle ge ett lyft inför JVM – vilket han bevisade på fredagen.

Alexander Ståhlberg i världscupen i Lahtis.
Alexander Ståhlberg. Alexander Ståhlberg i världscupen i Lahtis. Bild: Yle/Tomi Hänninen Världscupen i längdåkning,alexander ståhlberg

Efter debuten i Lahtis konstaterade Ståhlberg att han ska åka i världscupen på nytt. Strandvall hoppas att det sker så snabbt som möjligt.

Mycket jobb ska göras för att nå dit. Strandvall understryker vikten av att ha bra människor runt sig.

– Ingen klarar sig själv och det har Alexander insett. Det behövs ett stödteam som håller i vått och torrt.

Han lyfter till exempel fram amerikanen Gus Schumacher. Schumacher tog JVM-guld i fjol och har varit bland de tio främsta i världscupen i år.

– Man kan inte ta in hur många minuter som helst per år, men varför inte försöka ta sig framåt i en liknande takt?

Läs också