Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Iivo Niskanen storfavorit i VM-genrepet – vad kan Joni Mäki göra på 15 km i fristil?

Hurudan är Kaisa Mäkäräinens skidform ett knappt år efter att hon pensionerat sig som skidskytt? Svaret får vi i dag då Mäkäräinen ställer upp i FM i Pyhäjärvi.

Kl. 10.10 Damer 10 km, fristil

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Tage Ray

Kerttu Niskanen och Eveliina Piippo är långtidsskadade. Krista Pärmäkoski har gett återbud. Och Jasmi Joensuu står över.

Öppnar det för en FM-medalj för Kaisa Mäkäräinen? Det tror Iivo Niskanen. I en intervju för Iltasanomat förutspår den finländska skidkungen att Mäkäräinen kommer att ta brons i dag.

Favorit är Mäkäräinen emellertid inte. Landslagsåkarna Johanna Matintalo, Laura Mononen och Anne Kyllönen är hetare medaljkandidater.

Glöm inte heller superveteranen, 42-åriga Riitta-Liisa Roponen, eller fristilsspecialisten Susanna Saapunki i sammanhanget.

Det vassaste FSS-kortet är sannolikt Julia Häger, som var tolva på den klassiska milen i FM i Vörå i fjol. Hennes klubbkamrat i IF Minken, Andrea Julin, står över dagens tävling och satsar allt sitt krut på söndagens individuella sprint.

Kl. 13.30 Herrar 15 km, fristil

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Tage Ray

Dagens lopp är Iivo Niskanens genrep inför VM i Oberstdorf. Niskanen föredrar fortfarande klassisk åkning framför skate, men han är trots det solklar favorit i dag.

Tack vare gårdagens seger i lagsprint har han nu tolv FM-guld. Även om han skulle ta ytterligare ett guld i dag är vägen lång till Marja-Liisa Kirvesniemis rekordnotering på 34.

Om Niskanen är solklar förhandsfavorit så är det mer ovisst i kampen om de övriga medaljerna. Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola är lågoddsare och båda såg pigga ut under gårdagens sprintstafett. Men de har inte tävlat särdeles mycket den senaste månaden så formen är ett litet frågetecken.

Joni Mäki har varvat bländande insatser med avsevärt degigare lopp i vinter. Vilken version av Joni Mäki dyker upp i eftermiddag?

Både Lauri Vuorinen och Juho Mikkonen var vassa i lagsprinten och båda två kan om de får in en fullträff vika sig en plats på pallen.