Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trumps försvarsadvokater försökte nedtona allvaret i ex-presidentens ordval och ageranden: "Det är normal politisk retorik"

Michael van der Veen i Capitolium under Trumps riksrättsåtal
Försvarsadvokat Michael van der Veen. Michael van der Veen i Capitolium under Trumps riksrättsåtal Bild: US Senate TV via CNP / SplashNews.com / STELLA Pictures USA,Michael van der Veen

Donald Trumps advokater presenterade sina argument, då rättegången mot expresidenten fortsatte på fredagen. Försvaret jämförde Trumps ord med uttalanden från en rad demokrater i ett försök att tona ned betydelsen av Trumps retorik i samband med den våldsamma stormningen av Capitolium.

Demokraternas riksrättsprocess mot Trump är "politiskt motiverad" och representerar en "häxjakt" mot expresidenten som pågått redan i flera år.

Det var budskapet från Trumps försvarsadvokater som stod i turen att presentera sina argument under fredagen, när senatsrättegången mot Trump fortsatte i Washington DC.

Bruce Castor och Michael van der Veen i Capitolium i Washington DC
Försvarsadvokaterna Bruce Castor och Michael van der Veen. Bruce Castor och Michael van der Veen i Capitolium i Washington DC Bild: EPA-EFE/Jabin Botsford / POOL USA,Michael van der Veen

Trump anklagas av demokraterna för uppvigling till uppror och för att bära skulden för stormningen av Capitolium den sjätte januari.

Demokraterna argumenterade för Trumps skuld under två dagar genom att visa upp dramatiska scener från stormningen, citera upprorsmakare som bland annat sade sig ha "skickats av Trump", hänvisa till Trumps egen retorik bland annat på Twitter och i hans tal den sjätte januari och koppla Trumps ord till våldet på Capitolium.

I talet uppmanade Trump bland annat sina supportrar att "strida så in i helvete" (fight like hell).

Utan Trump hade upploppet på Capitolium som ledde till att fem personer dog aldrig ägt rum, menar demokraterna.

Folk på Capitoliums trappa.
Folk på Capitoliums trappa. Bild: Lev Radin / Alamy/ AOP USA,Stormningen av Capitolium,Donald Trump

Men Trumpförsvaret argumenterade på fredagen för att orden som Trump yttrade faller inom ramen för sedvanlig politisk retorik i USA.

- Det här är normal politisk retorik som i praktiken inte går att skilja från det språk som använts inom politiken i hundratals år, sade Michael van der Veen, en av Trumps advokater.

- Otaliga politiker har talat om att strida för våra principer.

Försvaret försökte skapa distans mellan Trumps ord och upprorsmakarnas våldsamma handlingar. De menade att Trump talade bildligt.

För att understryka sin tes presenterade försvaret ett urval av uttalanden från en rad demokratiska politiker, där bland annat ordet "strida" (fight) förekom flera gånger.

Budskapet var att Trumps ord är jämförbara med ord som demokratiska politiker kommit med.

Trumps försvar: det går inte att uppvigla till något som var på väg att hända

Försvaret nämnde inte att Trump genom sitt tal försökte vända på ett valresultat som fastställts i femtio delstater eller att nästan alla stämningar som Trumpkampanjen lämnade in för att utmana valresultatet avslogs.

I stället menade Trumps advokater att han hade rätten att påstå att valresultatet från presidentvalet inte var legitimt. Det inte betyder att han skulle ha uppviglat till våld, ansåg försvaret.

Otaliga politiker har talat om att strida för våra principer.

Man jämförde återigen Trumps agerande med att vissa demokrater efter presidentvalet 2016 ifrågasatte legitimiteten i Trumps seger. Trump fick nästan 3 miljoner röster färre än Hillary Clinton totalt men vann genom att säkra fler elektorsröster.

Försvaret hävdade också att det var upprorsmakarna som stormade Capitolium och utövade våld själva bär ansvaret. Man menade att våldsamheterna bröt ut eftersom vissa människor kapade en fredlig demonstration för sina egna våldsamma syften.

- Det går inte att uppvigla till något som var på väg att hända, sade advokaten van der Veen.

Trump kommer knappast att fällas

Rättegångens utfall förefaller klart, då det verkar osannolikt att minst 17 republikaner skulle vara villiga att fälla Trump. För en fällning krävs att två tredjedelar av senaten - minst 67 av 100 senatorer - röstar för en fällning.

Både demokraterna och republikanerna har 50 medlemmar i senaten. Samtliga demokrater väntas röstar för att fälla Trump, medan endast några republikaner antas göra det.

Den avgörande omröstningen antas ske senast i början av nästa vecka, men kan komma att äga rum redan under veckoslutet.

Riksrättsdebatten 12.2.2021