Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sanna Marin besökte Åbo – tror att coronatest blir obligatoriskt för alla som kommer in i landet

Kolme naista kirjastossa.
Sanna Marin besökte bland annat huvudbiblioteket i Åbo. Kolme naista kirjastossa. Bild: Yrjö Hjelt / Yle Sanna Marin

För tillfället finslipas ett lagförslag som innebär att alla som reser in i landet måste coronatestas. Det här berättade statsminister Sanna Marin (SDP) då hon besökte Åbo under lördagen. 

– På fredag ska förslaget behandlas av Statsrådet, säger Marin.

Regeringen har också tidigare försökt införa ett obligatorium för coronatestning vid landsgränsen, men det förslaget föll i grundlagsutskottet.

– I praktiken skulle det här betyda att alla som kommer över gränsen måste testas, säger Marin.

Åbo får beröm

Under sitt besök i Åbo passade Sanna Marin på att berömma Åbo som har tagit i bruk coronatestning i stor skala.

Till exempel har Åbo sedan slutet av sommaren testat passagerare som kommit med flyg till Åbo från Skopje i Nordmakedonien.

Också passagerare som kommit med kryssningsfartygen från Sverige har testats.

– Här har man testat på bred front och fattat beslut om att sätta personer i karantän. Så har inte skett på alla håll i landet. Nu vill vi försäkra oss om att testningen verkligen kommer igång vid landets alla gränser, säger Marin.

Enligt statsministern är coronaläget just nu rätt bra i Finland, men det finns ingen orsak att börja slarva med restriktioner och rekommendationer.

– Det finns skäl att fortfarande hålla fast vid begränsningarna eftersom läget kan förändras mycket snabbt.

Marin beklagade att vaccinationerna inte startade så snabbt som man hade hoppats, men så fort landet får fler vaccinleveranser kommer massvaccineringen att komma igång.

– Läget kommer att bli bättre, så visst finns det ljus och hopp även om vi fortfarande måste följa begränsningarna, säger Marin.

Egen vaccintillverkning i framtiden?

Finland har haft en egen vaccintillverkning, men den lades ner 2003.

I samband med coronapandemin har det här beslutet förvånat många, och också i riksdagen har det höjts röster för att Finland borde ha en egen vaccintillverkning.

Sanna Marin på trappan på väg in i biblioteket.
Sanna Marin på väg in i biblioteksbyggnaden. Sanna Marin på trappan på väg in i biblioteket. Bild: Yrjö Hjelt / Yle Sanna Marin

– Beslutet att avsluta den inhemska vaccintillverkningen fattades utifrån det man visste då. Regeringen är beredd att främja inhemska vaccinprojekt och kommer att söka möjligheter för det här, säger Marin.

Kommunalvalet är viktigt

Statsministern kommenterade också det stundande kommunalvalet den 18 april 2021.

– Jag anser att det är väldigt viktigt att kommunalvalet hålls som planerat. Vi måste kunna upprätthålla funktionerna i demokratin även om vi lever i annorlunda tider. 

Trots att det kan finnas röstberättigade som sitter i karantän då valet ordnas ska det gå att rösta.

– Det är kommunernas uppgift att se till att väljarna kan utnyttja sin rösträtt och därför måste alla tänkbara lösningar hittas för att det här ska ske, säger Marin.

Texten baserar sig på en intervju med Sanna Marin gjord av Yrjö Hjelt vid Yle Turku.