Hoppa till huvudinnehåll

Här byts gröna gräsmattor ut till snö och is - golfare i Pargas vet att det går utmärkt att spela golf på isen

Isen ligger slät, termometern visar minus sju grader och det är helt vindstilla. Det här betyder att det är en perfekt dag för - golf.

Ett gäng herrar i Pargas har insett att man inte behöver vänta på varmare väder och torrt underlag för att umgås och spela sin favoritsport. Nej, då vädret tillåter brukar "fredagsgolfarna" dra iväg ut på isen med klubbor och bollar i högsta hugg.

Sture Laurén uppskattar att isen är cirka 20 centimeter tjock på fjärden utanför gästhamnen i Pargas just den här dagen. Ovanpå isen ligger ett cirka 4 centimeter tjockt snötäcke.

- Det här är helt perfekt, säger Laurén.

En golfklubba som ska slå en golfboll. Underlaget är snö.
En färggrann golfboll passar bra mot den vita snön. En golfklubba som ska slå en golfboll. Underlaget är snö. Bild: Yle/Marie Söderman golf,golfboll

Att spela golf på isen går enligt herrarna alldeles utmärkt. I dag är det Begi Palmgren som har ritat banan som består av nio hål. Längden på banan kan man anpassa enligt hur mycket tid man har och enligt väder, vind och humör. 

Men några egentliga "hål" i isen är det inte tal om, inga golfbollar försvinner ner i havet.

- I dag är västpricken där nära rännan vårt första "hål", säger Laurén och pekar ett par hundra meter ut mot fjärden. Vårt andra hål är grynnan längre bort. Reglerna är sådana att bollen är i hålet då den är inom en klubblängds avstånd från målet. Det är tydligt och bra!

Enklare utrustning på isen

På isen finns förstås inga backar, men det tunna snötäcket och eventuell packad is ger lämpligt med utmaningar.

I praktiken behövs bara två klubbor.

- Jag har med mig drivern och järnåttan i dag, säger Begi Palmgren.

En man i röd jacka står uppe på en brygga och ska precis slå iväg en golfboll ut över den vita isen.
Ulf Eriksson ska slå sitt första slag från bryggan i gästhamnen. En man i röd jacka står uppe på en brygga och ska precis slå iväg en golfboll ut över den vita isen. Bild: Yle/Marie Söderman golf,vintergolf

Då Ulf Eriksson slår det första slaget från en av bryggorna i gästhamnen flyger golfbollen iväg och försvinner utom synhåll. Snön bländar och bollen har sjunkit ner i snön. Men det är inget problem.

- Röda golfbollar är bra, de syns då man kommer nära. Dessutom har vi utvecklat bollar med inbyggda snören. Då det är mycket snö på isen sjunker bollen ner i snön, men det färggranna snöret sticker upp och då hittar man den, förklarar Laurén.

Det enda momentet som saknas är förstås puttandet. 

- Det är en viktig del i golf och går inte att återskapa i snön, men det kompenseras av att man ändå får spela och umgås med sina vänner, säger Palmgren.

Slagen blir kortare

När det är riktigt kallt ute måste man också räkna med att golfbollen inte beter sig som normalt, vilket beror på fysikens lagar.

- Bollens kompression förändras då det är kallt, den sviktar inte på samma sätt. På 200 meter måste man räkna med att bollen flyger cirka 40 meter kortare, säger Palmgren.

Fem herrar står på bryggan, bakom dem breder isen ut sig.
En liten styrketår hör till, tycker (från vänster) Karl-Erik Nyman, Sture Laurén, Begi Palmgren, Olle Sjövall och Ulf Eriksson. Fem herrar står på bryggan, bakom dem breder isen ut sig. Bild: Yle/Marie Söderman golf,vintergolf

Täckjackor och tjocka handskar hör till utrustningen och det går inte att ta miste på att det här är en sport som fredagsgolfarna gillar stort.

Humöret är på topp och då någon lyckas med sitt slag hörs det uppmuntrande rop.

- Det är inte lätt att vara anspråkslös nu, jag gjorde en birdie och leder efter första hålet. Men det jämnar ut sig under rundan, skrattar Palmgren och sätter fart efter de andra som vid det här laget är på väg mot nästa hål.

Artikeln uppdateras senare med en video från golfrundan på isen.

Läs också