Hoppa till huvudinnehåll

Krisande Kosovo håller nyval - väntas åtminstone inte lösa den frusna konflikten med Serbien

Partiledaren för Vetëvendosje (Självbestämmande), Albin Kurti, (i mitten) under en valtillställning i huvudstaden Pristina på fredagen.
Partiledaren för Vetëvendosje (Självbestämmande), Albin Kurti, (i mitten) under en valtillställning i huvudstaden Pristina på fredagen. Partiledaren för Vetëvendosje (Självbestämmande), Albin Kurti, (i mitten) under en valtillställning i huvudstaden Pristina på fredagen. Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Albin Kurti,Kosovo

Antietablissemangspartiet Vetëvendosje ser ut att segra i söndagens nyval i Kosovo. Partiledaren Albin Kurti har lovat bekämpa korruptionen, men han har aldrig visat någon större kompromissvilja gentemot Serbien.

Kosovo är det fattigaste landet i västra Balkan och coronakrisen har fördjupat den ekonomiska och sociala krisen i landet. En tredjedel av den arbetsföra befolkningen går arbetslös.

- Människor vill ha jobb, vi vill bli av med korruptionen, sade Luljeta Emini till nyhetsbyrån Reuters, efter att hon röstat i en vallokal i huvudstaden Pristina.

- Jag tycker att människor inte borde rösta på de politiker som suttit i parlamentet hittills, utan bara på de nya kandidaterna, sade Skender Habibaj i samma vallokal.

De första prognoserna pekar på seger för Vetëvendosje

Den tidigare proteströrelsen, partiet Vetëvendosje och dess grundare Albin Kurti har agerat bråkmakare inom kosovoalbansk politik nästan ända sedan Kosovokriget (1998-99). Partiets popularitet har gynnats av det växande missnöjet mot det politiska etablissemanget och mot de gamla kosovoalbanska rebellkommendörerna som dominerat politiken.

Kurti själv får inte kandidera i parlamentsvalet, eftersom han är dömd för en attack med tårgasgranater i parlamentet 2018. Men det medför alltså inte automatiskt att han inte skulle kunna bli premiärminister.

De första prognoserna efter valet tyder på att Vetëvendosje går mot en seger med cirka 47 procent av rösterna.

Enligt tidigare bedömningar kan Vetëvendosje få mellan 45 - 55 procent av de etniska albanernas (cirka 90 procent av befolkningen) röster. Ändå är det inte säkert att de får en absolut majoritet, det vill säga 61 parlamentsplatser.

Partiet fick flest röster i båda de senaste parlamentsvalen, men utmanövrerades genom regeringskoalitioner som bildades av de mer traditionella partierna.

Efter valet 2019 var Kurti faktiskt premiärminister i 50 dagar, innan hans koalition bröt samman.

Den här gången är det möjligt att Vetëvendosje vinner så stort att partiet faktiskt får bilda regering.

På andra plats ligger Mittenhögerpartiet Kosovos demokratiska parti (PDK).

Det nu styrande partiet, mittenhögerpartiet Kosovos demokratiska förbund (LDK), förutspås landa på tredje plats.

Lovar jobb och högre löner

Kurti och Vetëvendosjehar har alltså lovat kämpa mot korruptionen, att skapa jobb och att höja lönerna.

Kurti visar, sin vana trogen, ingen kompromissvilja gentemot Serbien, som förlorade sin kontroll över Kosovo efter Nato-bombningarna 1999.

Både USA och EU har försökt pressa Kosovo och Serbien till förhandlingsbordet och vill att de normaliserar sina relationer, men den processen ser inte ut att framskrida nämnvärt.

Kosovo utropade sin självständighet från Serbien år 2008. Sedan dess har över 100 länder erkänt landet som en självständig stat. Serbien, Ryssland och Kina tillhör dem som inte erkänt Kosovo.

Frågan måste lösas för att Kosovo ska kunna bli FN-medlem och Serbien medlem i EU.

Källor: AFP, Reuters, Yle