Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor i Raseborg tackar nej till kommunalvalet: “Vi står inför ett demokratiproblem om hatretorik skrämmer bort kvinnor”

Två kvinnor bakifrån, den ena har armen om den andra.
En SFP-politiker i Raseborg ar märkt att kvinnor inte vill ställa upp i kommunalvalet på grund av att de är rädda för osakliga kommentarer. Två kvinnor bakifrån, den ena har armen om den andra. Bild: Anetlanda kvinnor,flickor,Kram,vänskap

I Raseborg finns det kvinnor som inte vill ställa upp i kommunalvalet på grund av att de inte vill få osakliga kommentarer eller utsättas för hatretorik. Det här kan leda till ett demokratiproblem, anser Anita Westerholm (SFP).

Fullmäktigeledamot Anita Westerholm (SFP) upptäckte att det är på det här sättet då hon försökte värva kvinnliga kandidater till årets kommunalval. Hon vet inte om de män som tackat nej motiverar det med samma sak.

Anita Westerholm har valt att lyfta upp hur hon själv blir behandlad i en kolumn på nätet. På Zonta Club Raseborgs webbplats berättar hon hur hon bemöts som ung kvinna inom politiken.

Anita Westerholm.
Anita Westerholm vill lyfta upp problemet med att unga kvinnor får höra osakliga kommentarer. Arkivbild från september 2020. Anita Westerholm. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborg,Västnyland,anita westerholm

Det här gör Westerholm bekymrad eftersom hon anser att osakligt beteende kan leda till ett demokratiproblem: kvinnor ställer inte upp i valet eller så vågar de inte ta synliga poster då de blivit invalda i fullmäktige.

Här kan du höra mera:

Midiya Zahir ställer upp i kommunalvalet för socialdemokraterna i Raseborg. Hon ställde första gången upp i kommunalvalet 2009, då för Svenska Folkpartiet. Hon blev invald i Raseborgs stadsfullmäktige.

Midiya Zahir.
Midiya Zahir ställer upp i kommunalvalet igen. Midiya Zahir. Bild: Privat Ekenäs,Raseborg,Västnyland,midiya zahir hatam

Zahir säger att hon upplevde att hon tidvis blev missförstådd och att orsaken var hennes invandrarbakgrund. Midiya Zahir upplever sig själv som finlandssvensk eftersom hon bott största delen av sitt liv i Ekenäs.

- Vi måste sluta kritisera varandra, säger hon i den här intervjun:

Ira Donner representerar De gröna i fullmäktige i Raseborg. Hon har lång erfarenhet som lokalpolitiker och minns hur hon möttes av farbroderlighet och nonchalans då hon började som politiker.

En kvinna med grått kort hår står framför ett gulmålat trähus (uncan i Ekenäs).
Ira Donner märker inte att unga kvinnliga politiker i Raseborg blir dåligt bemötta under möten, men hon konstaterar att hon inte vet vad som händer i kulisserna. Arkivbild från oktober 2020. En kvinna med grått kort hår står framför ett gulmålat trähus (uncan i Ekenäs). Bild: Yle / Tiina Grönroos planläggning,Raseborg,Västnyland,ira donner

Donner upplever att dagens unga kvinnor har lättare att få sin stämma hörd. Däremot ser hon inte att det finns ett osakligt bemötande av unga kvinnor inom politiken i Raseborg i dag, men hon är glad över att Anita Westerholm lyfter upp problematiken.

Här kan du lyssna på Ira Donners minnen av de första åren inom politiken i Ekenäs:

Jämställdhetsminister Thomas Blomqvist (SFP) från Tenala inledde sin politiska bana då han var ung.

Han behövde inte höra uttryck som “lilla du” eller “lilla ponken” då han var yngre. Däremot fanns det en oskriven regel i Ekenäs att de som satt första perioden i fullmäktige inte fick betydande poster.

En man med kort hår och kavaj står vid en båthamn som är dekorerad med björkar. Han ser snett åt sidan, inte mot kameran.  Ser lite bekymrad ut.
Jämställdhetsminister Thomas Blomqvist har inte blivit kallad "lilla du" inom politiken i Ekenäs och Raseborg. Arkivbild från juni 2020. En man med kort hår och kavaj står vid en båthamn som är dekorerad med björkar. Han ser snett åt sidan, inte mot kameran. Ser lite bekymrad ut. Bild: Yle / Tiina Grönroos Thomas Blomqvist,minister,riksdagsledamot i Finland,Bromarv,Västnyland,Raseborg,bromarv skärgårdshamn

Här kan du höra när Thomas Blomqvist berättar för Yle Västnylands programvärd Tiina Grönroos om det regeringen gör för att underlätta situationen för unga kvinnor:

Läs också