Hoppa till huvudinnehåll

Ljus och färger lever och leker i det nya altarkonstverket i Söderkulla kyrka: “Varje cylinder innehåller så mycket känslor”

Altarkonstverket Solsången.
Altarverket består av 365 färgcylindrar delvis färgsatta av Sibbobor. Altarkonstverket Solsången. Bild: Yle/Mikael Kokkola kyrklig konst,altartavlor,söderkulla kyrka

Kirsti Taiviolas altarkonstverk Solsången bjuder både på en hög wowfaktor och på en djup meditativ stillhet.

Vi står en bit från altaret och den höga gaveln. Genom det tolv meter höga fönstret sipprar ett försiktigt halvklart vinterljus in. Det räcker för att få liv i färgerna.

- Först ser jag det gröna, som är starkt och här nere. Sen finns det inslag av rött eller purpur, så blir det lite mörkare grönt, blått och rosa och så högst uppe, himlen, det blåa, det vita och det fria, säger kyrkoherde Camilla Ekholm.

Hon har helt nyss gjort en ny upptäckt.

- Jag har precis lärt mig att konstnären Kirsti Taiviola har tänkt på jungfru Maria där högst uppe. Det hade jag inte hört om förut, men jag tyckte genast om den tanken.

Camilla Ekholm vid konstverket Solsången.
- Sätt ner dig, kontemplera, stilla dig, be, titta och förundras, säger kyrkoherde Camilla Ekholm Camilla Ekholm vid konstverket Solsången. Bild: Yle/Mikael Kokkola kyrklig konst,altartavlor,söderkulla kyrka

Altarverket består av 365 unika, handblåsta cylindrar från glasbruket i Notsjö. De är uppradade på 41 hyllor.

Många betraktare delar säkert Camilla Ekholms första intryck.

- Nog upplevde jag en wowfaktor - helt otroligt, jättefint - det är helt unikt. Inte har jag sett ett sådant här altarkonstverk någon annanstans.

Camilla Ekholm vid konstverket Solsången.
Camilla Ekholm vid konstverket Solsången. Bild: Yle/Mikael Kokkola kyrklig konst,altartavlor,söderkulla kyrka

Som namnet på verket Solsången antyder har konstnären inspirerats av Franciskus av Assisis.

- Solsången är en dikt från 1200-talet som han har skrivit. Det är en hyllning till Gud, till skapelsen, till det heliga, säger hon.

”Lovad vare du, min Herre
med hela din skapelse,
särskilt för broder Sol,
som skänker oss dagen och ljuset.”
― Franciskus av Assisis.

- De många färgcylindrarna visar också på den mänskliga mångfalden. Altarkonstverket talar på många sätt om att vi hör ihop.

Sibbobor, församlingsmedlemmarna, fick bidra med foton och teckningar som Kirsti Taiviola sedan använde som grund för de färger som cylindrarna fick.

Altarkonstverket Solsången.
Altarkonstverket Solsången. Bild: Yle/Mikael Kokkola kyrklig konst,altartavlor,söderkulla kyrka
Altarkonstverket Solsången.
Altarkonstverket Solsången. Bild: Yle/Mikael Kokkola kyrklig konst,altartavlor,söderkulla kyrka

- Här finns massor av symbolik och ju mer du tittar på verket längs med åren desto mer kommer du att hitta. Här är ju jättemycket känslor i de här också, säger Camilla Ekholm.

Hon nämner kyrkovaktmästaren Päivis beskrivning av Solsången.

- Hon berättade att när hon sitter i kyrkan och tittar på cylindrarna, så är det lite som att sitta framför en brasa: det lever, det finns olika mönster i elden, det händer mycket men samtidigt är det otroligt rogivande.

I varje cylinder kommer också LED-ljus att placeras, vilket gör det möjligt att skapa ljuskonst med nya färgtoner och programmerade ljuspulser.

Altarkonstverket Solsången.
Altarkonstverket Solsången. Bild: Yle/Mikael Kokkola kyrklig konst,altartavlor,söderkulla kyrka

Vi går närmare färgerna och står under den höga cylinderrymden. Man blir nästan en del av konstverket.

- Här ser man att det är små fåglar på båda sidorna vid varje hylla hela vägen upp. Franciskus lär ju ha predikat för småfåglarna, så de finns också med här.

Sedan början av februari har altarkonstverket varit en del av kyrksalen. Sibbo och särskilt Söderkulla är nu en sevärdhet rikare.

Söderkulla kyrka.
Söderkulla kyrka togs i bruk för dryga två år sedan. Söderkulla kyrka. Bild: Yle/Mikael Kokkola kyrklig konst,altartavlor,kyrka,söderkulla kyrka

- Jag hoppas att människor vill komma till kyrkan, vilken än orsaken är, men jag tror nog det här kan bli ett dragplåster, så att säga. Altarverket är nog så pass unikt, säger Camilla Ekholm.

Den första invigningsfesten har redan inhiberats och nästa, som är tänkt till påsken är också i fara.

- Vi vill jättegärna visa upp Solsången för Sibboborna. Kanske vi i framtiden kommer på något tryggt sätt att ordna det på.