Hoppa till huvudinnehåll

President Erdogan pressas av generation Z efter kontroversiell rektorsutnämning – men vad handlar universitetsprotesterna i Turkiet egentligen om?

Allt sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan tillsatte sin partikamrat Melih Bulu som rektor för landets mest ansedda universitet, Bosporenuniversitetet, har universitetet skakats av studentprotester. Protesterna har pågått i över en månad.

Trots polisvåld och hundratals gripna demonstranter verkar proteströrelsen - som till största del är en kampanj på sociala medier - inte ebba ut.

Demonstranterna är relativt få till antalet, men högljudda och törstar efter förändring. Fram för allt utgör de en nagel i ögat på den 66-årige konservative ledaren som styrt landet - först som premiärminister och senare president - hela eller större delar av demonstranternas liv.

Protesterna har pågått vid Bosporenuniversitetet - som också kallas Bogazici - sedan början av januari då Erdogan utsåg Melih Bulu till universitetsrektor, vilket väckte stort missnöje hos både studenter och personal som ansåg att processen var högst odemokratisk.

Till saken hör att Bulu anklagas för att ha plagierat såväl sin magister- som doktorsavhandling. En anklagelse han själv nekat till, och så sent som förra veckan meddelade han att han inte har några som helst avsikter att avgå.

– Det är uppenbart att den här mannen har tillsatts för att göra allt som regeringen begär honom om. Det handlar inte bara om Bogazici utan hela utbildningssystemet i Turkiet. Rätten till gratis och oberoende högre utbildning av god kvalitet, det är det som står på spel, kommenterar en av universitetens föreläsare.

Bild på personer som demonstrerar. En kvinna håller upp en skylt där det står ''du kommer aldrig vara vår rektor''.
''Du kommer aldrig vara vår rektor'' är studenternas budskap. Bild på personer som demonstrerar. En kvinna håller upp en skylt där det står ''du kommer aldrig vara vår rektor''. Bild: EPA-EFE/All Over Press Turkiet,Bosporens universitet

Erdogans partikamrat

Bulu är en affärsman med nära koppling till president Erdogan och det styrande islamistiska Rättvise och utvecklingspartiet AKP. Han har, om än utan någon större framgång, kandiderat i parlamentsvalet.

Bosporenuniversitetet har ett rykte om sig att vara liberalt, inkluderande och tolerant - och man befarar nu att Erdogans inblandning kan, utöver att inskränka på den akademiska friheten, leda till att dess grundläggande värderingar hotas.

Sedan 2016 gav Erdogan sig själv rätten att utnämna ledarna för landets universitet. Bulu är den första på över 40 år att utses till rektor utan att tidigare ha tjänstgjort vid universitetet. Senast det skedde var under militärkuppen i Turkiet år 1980.

President Erdogan har utöver rektorsutnämningen beordrat grundandet av två nya fakulteter: En för juridik och en annan för kommunikation.

Enligt kritiker kan det tyda på att presidenten kommer öka sitt inflytande på universitetet genom att tillsätta personal som är honom trogen.

Demonstration i Istanbul där studenter håller upp plakat med budskap mot sin rektor.
Universitetet är grundat 1863 och det har sex fakulteter. Över 15 000 personer studerar vid universitetet. Demonstration i Istanbul där studenter håller upp plakat med budskap mot sin rektor. Bild: EPA-EFE/All Over Press Turkiet,Bosporens universitet

''Bry er inte om de lesbiska''

Till en början ignorerade Erdogan protesterna, men i februari bröt han tystnaden genom att se till att omvandla dem till ett kulturellt krig i det redan djupt polariserade samhället.

– Bry er inte om vad de lesbiska säger, sa han till en grupp kvinnliga anhängare i samband med att han försvarade rektorsnomineringen.

Det föll inte i god jord hos proteströrelsen, som svarade både på Twitter och genom att ta sig ut på gatorna. Resultatet blev att flera administratörer till kontona på rörelsens sociala medier greps och åtalas för att ha förolämpat presidenten.

I ett tal till sitt partis ungdomsparti hyllade Erdogan senare partiets ungdomar för att inte tillhöra LGBT-ungdomen.

– Ni representerar inte LGBT-ungdomen, inte den ungdom som vandaliserar. Tvärtom, ni är sådana som läker brustna hjärtan, sa Erdgogan i ett videosänt tal.

I början av februari greps fyra studenter i Istanbul för att ha hängt upp en bild föreställande Kaba i Mecka, islams heligaste helgedom, och en regnbågsflagga intill. Studenterna anklagas för att hetsa till hat, vilket ledde till ytterligare protester där över 150 personer greps.

Homosexualitet är lagligt i Turkiet, men utvecklingen har ändå sett ett bakslag under de senaste åren. Prideparaden i Istanbul förbjöds exempelvis i fyra år i rad fram till år 2019. I fjol ordnades inte heller en parad, då på grund av coronapandemin.

Den allmänna opinionen är generellt sett konservativ, och LGBT-samfundet har rapporterat om vidsträckt diskrimination och trakasserier.

Personer som håller upp plakat och regnbågsflaggor under demonstration.
Studenterna demonstrerar med Prideflaggor efter presidentens anti-LGBT uttalanden. Personer som håller upp plakat och regnbågsflaggor under demonstration. Bild: EPA-EFE/All Over Press Istanbul,Turkiet

Det handlar inte om rektorn

Det är inte första gången Erdogan utmanas av en dylik kampanj. Studentprotesterna påminner till viss del om demonstrationerna i Gezi-parken år 2013.

Protesterna 2013 inleddes som mindre och fredliga protester mot byggplaner som befarades hota delar av Gezi-parken vid Taksimtorget, men ledde till massprotester mot bland annat en byggboom befläckad av korruption, mot Erdogans auktoritära ledarstil och mot bristen på politiska reformer.

Så är det med studentprotesterna nu också. Det handlar inte bara om rektorn.

Ungdomar med olika politiska och kulturella bakgrunder går än en gång tillsammans emot ett impopulärt och kontroversiellt beslut som fattats av landets styre.

Rektorsvalet var helt enkelt droppen som fick bägaren att rinna över hos den generation som i praktiken vuxit upp med Erdogan. Han var premiärminister från år 2003 och valdes till president år 2014.

– Vi är inte nöjda med ekonomin, vi är inte nöjda med det ökande politiska trycket, förklarar den 19-åriga studenten Kurbanzade för nyhetsbyrån AFP.

Generation Z svårflörtad

Erdogan vet om att han inte går hem hos generation Z, alltså hos dem födda i slutet av nittiotalet. Det har han öppet uttalat sig om, men säger att den generationen bara inte vet hur det var förr.

– Generation Z vet inte om i vilket skick patienterna var på våra allmänna sjukhus när den (oppositionen) var vid makten, sa Erdogan inför parlamentet.

Recep Tayyip Erdogan Turkin ja EU:n lippuja vasten.
President Erdogan går hem hos den äldre, konservativa falangen. Men hur ska han locka över generation Z? Recep Tayyip Erdogan Turkin ja EU:n lippuja vasten. Bild: TOLGA BOZOGLU / EPA / AOP Recep Tayyip Erdogan,Turkiet

Opinionsmätningar visar också att det går neråt för Erdogans parti. Det beror delvis på ekonomin, som under de senaste tre åren har sjunkit efter en 15 år lång uppgång. Men det beror också att regeringen stärkt sitt grepp om landets medier, menar kritiker.

Enligt kritiker är mer än 90 procent av turkisk media statligt kontrollerad, och unga människor anser därmed inte längre att det medierna rapporterar är sanningsenligt - utan tar del av nyheter från utlandet i stället.

– Ungdomen förväntar sig löften, hopp och drömmar om framtiden, medan Erdogans parti lovar dem en återgång till det förflutna, kommenterar Kemal Ozkiraz som är chef på ett opinionsmätningsföretag.

Källor: Reuters, AFP, Financial Times, Deutsche Welle, Foreign Policy