Hoppa till huvudinnehåll

Reformen som skulle minska stressen har gjort det motsatta: "Skolan känns nu som en tävling" – och fyra andra lästips för söndagskvällen

Ett tomt klassrum i Hyvinge i augusti 2020.
I och med högskolornas antagningsreform spelar studentexamensbetyget en större roll än tidigare. Reformen har lett till prestationsångest och stress bland gymnasieeleverna, visar Svenska Yles granskning. Ett tomt klassrum i Hyvinge i augusti 2020. Bild: Silja Viitala / Yle augusti,2020,höst,Hyvinge,skolor,grundskolan,Grundskolor och gymnasier,gymnasiet,skolelever,studerande,gymnasister,läroplikt,utbildning,undervisning,klassrumsundervisning,klassrum,Finland,COVID-19,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Wuhan-coronavirus,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier

God söndag och alla hjärtans dag! Här kommer några lästips för kvällen.

Vad händer i din hjärna när du blir kär?

På alla hjärtans dag har vi våra nära och kära i åtanke. Men visste du att kärleken sitter i hjärnan och inte alls i hjärtat?

Förälskelse är i själva verket en stark form av beroendekänsla. Du får en kick av att vara förälskad på samma sätt som om du hoppade fallskärm eller tog droger.

Klicka här för att läsa mer om vad som händer i våra hjärnor när vi blir kära!

Kvinna och man kramas.
Alla våra känslor, också förälskelsen, är intimt sammankopplade med hjärnan. Kvinna och man kramas. Bild: Roman Pilipey / EPA parförhållande,kramning,Kramas,lycka,kärlek,romanser (kärleksförhållande)

Julia lever med kronisk smärta: "Jag och min mage är i konstant gräl"

22-åriga Julia Salminen har hela tiden ont i magen. Smärtan försvinner aldrig helt, det är bara nivån av smärta som varierar under dagen.

Allt i Julias liv styrs av magen. Sitter hon på kafé med vänner eller deltar i en föreläsning måste hon ligga ner resten av dagen.

Nu berättar hon om hur det är att leva med en kronisk smärta, då inget botemedel finns. Klicka här för att läsa artikeln.

En kvinna med kort blont hår. Hon står i sin lägenhet, framför sitt sminkbord som är fyllt med smycken och scarfar.
Julia Salminen har hopp, även om det ofta är svårt att vara optimistisk. En kvinna med kort blont hår. Hon står i sin lägenhet, framför sitt sminkbord som är fyllt med smycken och scarfar. Bild: Privat kvinna,Julia Salminen

Gymnasieelever besvikna på högskolornas antagningsreform: "Skolan känns nu som en tävling"

Prestationsångest, stress och svåra ämnesval. Abiturienter upplever att högskolornas nya antagningssystem har gjort deras gymnasietid besvärlig.

– Skolan känns som en tävling. Det ju inte alls meningen att man ska göra gymnasiet på tid och se vem som blir snabbast färdig med högsta betyg. Men känslan har funnits där, säger Indigo Laurén som går i Gymnasiet Lärkan i Helsingfors.

Reformen drevs igenom för fort, medger universitetsrektor. Klicka här för att läsa mer!

Collage av två gymnasieelever, en pojke och en flicka
Abiturienterna Hugo Rots och Indigo Laurén upplever att högskolornas antagningsreform har orsakat uppskruvade krav och snäva ämnesval i gymnasiet. Collage av två gymnasieelever, en pojke och en flicka Bild: Taisto Lapila / Yle gymnasister,Indigo Laurén

Haavisto träffar Lavrov i S:t Petersburg – forskarens råd inför mötet: Försök att jäklas och häckla

I morgon, måndag, träffar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i S:t Petersburg.

Besöket har väckt intresse i andra länder, eftersom Lavrov för en vecka sedan träffade EU:s utrikesrepresentant i vad som har kallats ett förödmjukande möte.

"Säg Navalnyjs namn, pikar är inte omöjliga" – läs mer om hur Finland försöker förhindra att Pekka Haavisto läxas upp under Rysslandsmötet!

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Pekka Haavisto , Säätytalolla Helsingissä
Besöket i St Petersburg är inte lätt för Pekka Haavisto. Men resan är ett måste. Arkivbild. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Pekka Haavisto , Säätytalolla Helsingissä Bild: Pekka Tynell / Yle Sergej Lavrov,Pekka Haavisto,Finlands utrikesminister

Yles granskning: Myndigheterna svek offret i Forsbymordet

Den 16-åriga pojken som dödades i Forsby i december i fjol hade inte fått stöd från de myndigheter som ska hjälpa unga i svåra livssituationer, trots att han skulle ha behövt det. Det visar en grundlig granskning som Yle genomfört.

Tre jämnåriga personer åtalas för mord i fallet. Polisen har beskrivit dådet som sadistiskt och planerat.

Personer i offrets nära omgivning vittnar om mobbning, droger och brister i specialundervisningen. Klicka här för att läsa mer.

Ruusu ja kynttilöitä Koskelan murhapaikalla.
Offret var förövarnas "kompis" som de mobbat våldsamt redan länge. Arkivbild från december 2020. Ruusu ja kynttilöitä Koskelan murhapaikalla. Bild: Petteri Bülow / Yle mord,ljus (konkret icke-levande objekt),Gravstearinljus,Forsby, Helsingfors,Helsingfors,Forsbymordet

Läs också