Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien har nått sitt första delmål – nu är 15 miljoner människor vaccinerade mot covid-19

Boris Johnson besöker en enhet som tillverkar skyddsutrustning. 13.2.2021
Boris Johnson besöker en enhet som tillverkar skyddsutrustning. 13.2.2021 Boris Johnson besöker en enhet som tillverkar skyddsutrustning. 13.2.2021 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Boris Johnson,coronavirus,COVID-19

Storbritannien har nått sitt första delmål och rapporterade i dag att 15 miljoner människor nu har vaccinerats mot covid-19.

Det här betyder att 22 procent av alla britter har fått sin första covid-19-spruta. De brittiska regeringen säger att man härmed har nått målet att de mest sårbara i samhället ska ha fått minst en injektion före den 15 februari.

De flesta av de vaccinerade ingår i regeringens fyra prioriteringsgrupper: De gamla, de särskilt utsatta hälsovårdarna, vårdhemspersonalen och de som bor på vårdhem.

Följande mål är att fem prioriterade grupper, bland dem personer som är över 50 år gamla, ska ha fått sitt vaccin före utgången av april.

Enligt de brittiska hälsomyndigheterna har 99 procent av covid-19-dödsfallen hittills hänfört sig till de här nio högst prioriterade vaccineringsgrupperna i Storbritannien.

- I dag nådde vi en betydelsefull milstolpe i Storbritanniens vaccinationsprogram. Det är en enastående bedrift att administrera 15 miljoner doser till de mest sårbara personerna i landet, skriver premiärminister Boris Johnson på Twitter.

I december blev Storbritannien först i världen med att godkänna ett vaccin mot covid-19.

Också andra länder har varit snabba med vaccineringarna

I Israel har 71 procent av befolkningen redan vaccinerats med den första dosen av vaccin mot covid-19.

På Seychellerna är andelen 53 procent och i Förenade Arabemiraten 50 procent, uppger universitetet i Oxford. I USA uppges siffran vara 15 procent.

Källor: AP, AFP, Reuters

Läs också