Hoppa till huvudinnehåll

Tiril Eckhoff fullbordade sin supervecka i VM – stod för sällsynt prestation i jaktstarten: "Det här var äkta skidskytte"

Tiril Eckhoff jublar.
Tiril Eckhoffs VM har varit en fullträff hittills. Tiril Eckhoff jublar. Bild: AFP / Lehtikuva Tiril Eckhoff,skidskytte

Ostoppbara Tiril Eckhoff fick med sig en guldmedalj från öppningsveckans alla tre lopp i skidskytte-VM i Pokljuka. Damloppets enda finländare Mari Eder stod för en positiv insats i jaktstarten.

Eckhoff inledde mästerskapet med att vara med och vinna guld i mixedstafetten. I går triumferade hon i sprinten, i dag försvarade hon förstaplatsen i jaktstarten.

Att en damåkare vinner både sprinten och jaktstarten i ett VM är sällsynt. Senast det hände var 2015 då Marie Dorin-Habert tog dubbeln i Kontiolax.

– Det var riktigt, riktigt roligt. Det här var äkta skidskytte. Jag gjorde det inte perfekt, men lyckades få en kantträff in på sista skyttet, säger Eckhoff till NRK.

Norskan gick ut i loppet med ett försprång på tolv sekunder till Anais Chevalier-Bouchet. Fransyskan tog ledningen efter första skyttet, då Eckhoff bommat ett skott och hon själv var felfri.

I det andra liggande skyttet var deras träffsaldon omvända och Eckhoff var tillbaka i ledningen. Norskan bommade ett skott i det tredje skyttet, men hade ändå en knapp ledning till det sista skyttet.

Där stod den iskalla norskan för en prickfri serie och säkrade segern. Chevalier-Bouchet missade ett skott och tappade silvret till österrikiskan Lisa Hauser.

Mari Eder startade från en avlägsen 56:e plats och hennes lopp fick en motig start efter en bom i det första skyttet. Men efter det hittade finländskan skjutformen.

Eder bommade inte alls i resten av skjutningarna och åkte upp sig till en placering som ger världscuppoäng. Hon slutade 31:a, drygt tre minuter efter Eckhoff.

Resultat, damernas jaktstart 10 km:

1) Tiril Eckhoff NOR 30.38,1 (2)
2) Lisa Theresa Hauser AUT +17,3 (1)
3) Anais Chevalier-Bouchet FRA +33,0 (2)
4) Dorothea Wierer ITA +45,2 (0)
5) Franziska Preuss GER +49,3 (2)
...
31) Mari Eder FIN +3.14,4 (1)

Läs också