Hoppa till huvudinnehåll

Har du fått ett exponeringsbesked av Coronablinkern? I fortsättningen innebär det alltid test och karantän, även om testresultatet vore negativt

En mobiltelefonen i handen på en person. På skärmen visas appen Coronablinkern.
Coronablinkern finns för att hjälpa till med smittspårningen. En mobiltelefonen i handen på en person. På skärmen visas appen Coronablinkern. Bild: Henrietta Hassinen / Yle september,2020,Helsingfors,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,COVID-19,mobilapplikationer,tillämpningsprogram,smittspårning,exposure,Tracking software,exposition,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,coronavirus disease,Institutet för hälsa och välfärd,unga vuxna,Coronablinkern,Nyland,Resande och pendling,åldringar

Institutet för hälsa och välfärd THL har ändrat sina direktiv angående hurdana anvisningar sjukvårdsdistrikten ska ge till personer som får ett exponeringsmeddelande av Coronablinkern.

I fortsättningen innebär en varning av Coronablinkern att man ska göra ett coronatest, även om man skulle vara symtomfri.

Hittills har sjukvården huvudsakligen bara testat personer som har fått symtom. Nu rekommenderar ändå THL att sjukvårdsdistrikten anvisar alla som fått ett exponeringsmeddelande att ta coronatest. Dessutom rekommenderar man att också de som fått ett negativt testresultat och också de som vaccinerats sätts i frivillig karantän, ifall Coronablinkern meddelat om att de exponerats för coronaviruset.

THL:s nya rekommendationer träder i kraft i början av mars. Flera sjukvårdsdistrikt har ändå beslutat att följa rekommendationen redan nu. Det kom fram i en undersökning som Yle Uutiset gjort bland de största sjukvårdsdistrikten.

Även om många sjukvårdsdistrikt ändrar sina anvisningar, är alla inte nöjda med de nya direktiven. Man är rädd att det kan leda till att testningskapaciteten belastas när alla som fått ett exponeringsmeddelande ska testas.

I nuläget lyckas man både ta tester och analysera dem relativt snabbt i de flesta sjukvårdsdistrikten.

På THL konstaterar man att antalet tester kommer att öka i och med de nya riktlinjerna.

– Eftersom testerna genomförs, kommer man att kunna hindra coronaviruset från att sprida sig, motiverar Aleksi Yrttiaho som är direktör för informationstjänster på THL.

Karantänen är frivillig

Anvisningarna rekommenderar också frivillig karantän, även om coronatestet är negativt. Det här beror enligt Yrttiaho på att symtomen kan komma först 4–5 dagar efter att man smittats, och inte heller testerna kan nödvändigtvis identifiera en färsk smitta. Eftersom det dröjer innan smittan kan upptäckas ska symtomfria inte testa sig direkt när Coronablinkern har gett en exponeringsbesked.

Coronablinkern kan av datasekretesskäl inte meddela när exponeringen inträffade, berättar Olli-Pekka Koukkari som är pandemichef vid Kajanalands hälsovårdsdistrikt

Det här gör det svårt att bedöma hur lång karantän som skulle vara att rekommendera.

Flera sjukvårdsdistrikt är lite förvånade över de allmänna direktiven från THL, som innebär att samma regler gäller för både vaccinerade och ovaccinerade. Sjukvårdsdistrikten har olika praxis när de gäller karantänsregler för de som redan vaccinerats. THL:s Aleksi Yrttiaho säger också att det inte ännu finns noggranna anvisningar för personer som vaccinerats.

Artikeln baserar sig på Tuliko Koronavilkusta altistumisilmoitus? Jatkossa siitä seuraa aina testi ja karanteeni, vaikka testitulos olisi negatiivinen skriven av Tanja Heikkonen och Sanna Kähkönen. Artikeln är bearbetad och översatt av Anna Björkqvist.