Hoppa till huvudinnehåll

Heidi Kuuttinen: "Säkkijärven polkka skulle jag framföra på mitt dragspel om jag vann världscupen"

Heidi Kuuttinen på friidrottsträning vid Mosedal i Närpes.
Heidi Kuuttinen kämpar om en plats i A-landslaget i skidskytte. Heidi Kuuttinen på friidrottsträning vid Mosedal i Närpes. Bild: Yle/Antti Koivukangas skidskytte,Närpes,heidi kuuttinen

Vad skulle Heidi Kuuttinen inte göra om? Har idrotten gjort att hon gått miste om något? Hur kändes det när hon avfyrade ett vapen för första gången? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till skidskytten Heidi Kuuttinen.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är skidskytten Heidi Kuuttinen.

Närpesbon Heidi Kuuttinen har satsat stenhårt på idrotten i hela sitt liv. Hon fastnade tidigt för skidskytte och är för tillfället med i utmanargruppen som i princip är Finland B-landslag. Hennes sikte är givetvis inställt på A-landslaget. Heidi bor i Östersund där hon studerar idrottsvetenskap.

Heidi har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, journalisten Christian Vuojärvi, artisten Geir Rönning, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, artisten Alva Nygård, skådespelaren Josefin Silén, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

En ung kvinna med blont hår och vit skjorta står framför en häck med rosa blommor. Det är sommar.
Alva Nygård släppte nyss låten Rush. En ung kvinna med blont hår och vit skjorta står framför en häck med rosa blommor. Det är sommar. Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth Alva,alva elle

Alva Nygårds fråga: Vad skulle du aldrig göra om?

– När jag gick i grundskolan så hade vi ofta utmaningar åt varandra med de andra barnen. Jag blev en gång utmanad att äta geggamoja och jag ville ju inte vara en fegis. Jag åt lite geggamoja och det smakade fruktansvärt, så det skulle jag nog inte göra om.

geir rönning
Geir Rönning gjorde den officiella VM-låten Victory till VM i friidrott 2005. geir rönning Bild: Yle/Parad Media efter nio med bettina

Geir Rönnings fråga: Om du skulle vinna världscupen, vilken låt skulle du då framföra på ditt dragspel?

– Jag har spelat dragspel och faktiskt tävlat i dragspel. Jag började spela i början av lågstadiet och slutade i gymnasiet. Skulle jag vinna världscupen och få framföra en låt på mitt dragspel skulle det nog vara den finska klassikern Säkkijärven polkka.

Henri Vuortenvirta
Henri Vuortenvirta är låtskrivare och en av medlemmarna i bandet Bastupojkarna. Henri Vuortenvirta Bild: Carl-Anton Storbacka intervjuer,bastupojkarna

Henri Vuortenvirtas fråga: Du har siktet i skick, men vad har du gått miste om i livet?

– Jag skulle inte säga att jag har gått miste om något. Det är mitt eget val att satsa så hårt på idrotten som jag gjort. Många vänner försökte tidigare få med mig på olika fester, men jag tackade oftast nej och idrottade istället. Idrotten har tagit så mycket av min tid att jag inte alltid haft tid att träffa mina vänner, men jag har istället fått träffa likasinnade på skidskyttetävlingar.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Heidi om första gången hon avfyrade ett vapen, hur man löser en Rubiks kub som nybörjare och vad idrottsgrenen granathopp går ut på.