Hoppa till huvudinnehåll

Jarmo Kekäläinen hyllar Patrik Laines mångsidighet och försvarar John Tortorellas ledarskap: "Ibland krävs tuffa tag för att värna om våra värderingar"

Jarmo Kekäläinen är klubbchef och Patrik Laine stjärnspelare i Columbus.
Jarmo Kekäläinen är klubbchef och Patrik Laine stjärnspelare i Columbus. Jarmo Kekäläinen är klubbchef och Patrik Laine stjärnspelare i Columbus. Bild: Lehtikuva / AOP Jarmo Kekäläinen,Patrik Laine

Patrik Laine är rubrikernas man. I Winnipeg öste han in mål och bjöd på citatvänliga kommentarer, medan han under sin korta tid i Columbus har gjort mål, blivit bänkad och deltagit i ett slagsmål. Klubbchefen Jarmo Kekäläinen ändå är ytterst belåten med Laines insatser så här långt.

För tre veckor sedan bytte målsprutan Patrik Laine NHL-klubb då han flyttade från Winnipeg till Columbus. Stjärncentern Pierre-Luc Dubois gick åt motsatt håll och det var två missnöjda spelare som fick chansen till en omstart i en ny miljö.

Jarmo Kekäläinen är general manager för Columbus och är nöjd med bytet så här långt.

– Patrik har spelat bra och gjort mål. Han är en omtyckt lagkamrat. Han har gjort exakt vad vi förväntade oss, säger Kekäläinen.

Den stora spelaraffären den 23 januari

Från Winnipeg till Columbus:

Patrik Laine (6. 4+1=5)
Jack Roslovic (9. 4+5=9)

Från Columbus till Winnipeg:

Pierre-Luc Dubois (2. 0+0=0)
Columbus tredje draftval 2022

I Winnipeg har Pierre-Luc Dubois ännu inte kommit i gång på allvar. Det har blivit noll poäng på två matcher och samtidigt har Jack Roslovic, som flyttade till Columbus, noterats för nio poäng på nio matcher.

Laine inte bara en målskytt

Laines debut i Columbus lät vänta på sig på grund av visum- och skadeproblem. Efter säsongspremiären i Winnipeg den 14 januari blev det över två veckor paus före den första matchen i Columbus den 2 februari.

Kekäläinen säger att situationen inte var lätt för Laine, som under sin korta tid i klubben har hunnit med att ösa in mål, vara bänkad och delta i ett slagsmål. Plötsligt har gråa Columbus förvandlats till en klubb som regelbundet stjäl rubrikerna.

– Jag sa redan i samband med spelaraffären att Laine är underskattad beträffande förmågan att se spelet och passa. Det blev klart redan i den första matchen.

– Det handlar inte bara om en bra målgörare med ett farligt skott. Patrik kan också vara kreativ i offensiven, säger Kekäläinen.

I matchen mot Chicago rök Brandon Hagel och Patrik Laine ihop.
I matchen mot Chicago rök Brandon Hagel och Patrik Laine ihop. I matchen mot Chicago rök Brandon Hagel och Patrik Laine ihop. Bild: AFP / Lehtikuva Patrik Laine,Brandon Hagel

"Vi försvarar på olika sätt"

Columbus och Winnipeg är två helt olika lag. I Winnipegs imponerande anfallsbesättning fick Laine nöja sig med att ofta spela tredje- eller fjärdefiol – en roll som han inte var särskilt nöjd med. I Columbus är han i sin tur den obestridliga anfallsstjärnan även om han i anfallet saknar medspelare i världsklass.

Samtidigt bygger Columbus spel på ett tätt försvar, medan Winnipegs backsextett hör till ligans sämsta och lagets spel i större utsträckning består av hawaiihockey där individuella prestationer avgör matcherna.

– Såklart handlar det om två helt olika lag. Vi försvarar på olika sätt. Vi spelar inte man mot man i defensiven. Det tar tid att anpassa sig, säger Kekäläinen.

Kekäläinen och Tortorella ser lika på hockey

Han försvarar också chefstränaren John Tortorellas omtalade ledarskap.

– Ibland krävs tuffa tag för att värna om våra värderingar. Alla måste dagligen följa samma regler. Vi griper in direkt om det behövs. Kanske ni därför har mer att skriva om, säger Kekäläinen då han syftar på medierna.

– Tortorella kräver tävlingsinstinkt, arbete och kamp. Han ser inte mellan fingrarna beträffande någon spelare. Jag tycker att det här är självklart. Det hör till hockeyn och gäller alla spelare som vill spela i ett vinnande lag.

John Tortorella ställer höga krav. Vissa spelare gillar stilen, andra ogillar den.
John Tortorella ställer höga krav. Vissa spelare gillar stilen, andra ogillar den. John Tortorella ställer höga krav. Vissa spelare gillar stilen, andra ogillar den. Bild: Jason Mowry/Icon Sportswire/AOP John Tortorella

Tortorella, som sitter på ett utgående kontrakt, gör sin sjätte säsong i Columbus. Säsongerna 2016–17 till 2019–20 tog Columbus sjunde mest poäng i NHL:s grundserie (384) – mer än lag som Toronto (381), Philadelphia (357), Carolina (350), Dallas (346) och Colorado (325).

Poäng i grundserien 2016–17 till 2019–20

1. Tampa Bay Lightning 427
2. Washington Capitals 417
3. Boston Bruins 414
4. Pittsburgh Penguins 397
5. Nashville Predators 389
6. St. Louis Blues 386
7. Columbus Blue Jackets 384
8. Toronto Maple Leafs 381
9. Winnipeg Jets 380
10. Minnesota Wild 367
11. Calgary Flames 364
12. San Jose Sharks 363
13. New York Islanders 357
14. Philadelphia Flyers 357
15. Anaheim Ducks 353
16. Carolina Hurricanes 350
17. Dallas Stars 346
18. Edmonton Oilers 343
19. Chicago Blackhawks 341
20. Montreal Canadiens 341
21. Florida Panthers 340
22. New York Rangers 337
23. Colorado Avalanche 325
24. Los Angeles Kings 319
25. New Jersey Devils 307
26. Vancouver Canucks 301
27. Arizona Coyotes 300
28. Ottawa Senators 291
29. Vegas Golden Knights 288
30. Buffalo Sabres 284
31. Detroit Red Wings 265

I slutspelet har det inte gått något vidare då Columbus endast har vunnit en slutspelsserie. Å andra sidan har laget haft otur med slutspelsmotståndet och ofta förlorat mot mot Stanley Cup-vinnaren.

  • våren 2017: 1–4-förlust i den första omgången mot vinnaren Pittsburgh
  • våren 2018: 2–4-förlust i den första omgången mot vinnaren Washington
  • våren 2019: 2–4-förlust i den andra omgången mot finalisten Boston
  • sommaren 2020: 1–4-förlust i den första omgången mot vinnaren Tampa Bay

Vill vinna Stanley Cup

New Jersey, Minnesota och Philadelphia är lag som inte har spelat på sistone på grund av corona. Det finns en trovärdig förklaring till att Columbus klarat sig utan någon större smittospridning. Mikko Koivu, som nyss avslutade karriären, drogs dock med covid-19 i början av säsongen.

– Visst har det varit oroväckande att se coronan gå genom hela lag. Vi har haft tur. En stor del i Columbus hade corona i höstas. Förhoppningsvis hålls vi friska under den resterande delen av säsongen.

Jarmo Kekäläinen under en presskonferens.
Jarmo Kekäläinen gör ingen hemlighet av sin dröm. Jarmo Kekäläinen under en presskonferens. Bild: Jason Mowry/Icon Sportswire/All Over Press Jarmo Kekäläinen

Snart kan det bli publik på hemmaplan. Ett par tusen åskådare förväntas inom en snar framtid kunna följa matcherna på läktarplats.

– Tio procent av totalkapaciteten skulle vara till stor hjälp. Det har varit en märklig stämning, trots fejkade publikljud och den sedvanliga matchshowen, säger Kekäläinen.

Kekäläinen lämnade Jokerit i februari 2013 för att ta över Columbus och nu har 54-åringen varit general manager i klubben i åtta år.

– Jag har ofta sagt att jag skulle vilja vara den första europeiska och finländska klubbchefen som vinner Stanley Cup. Det är målet. Inte bara att få jobbet och klamra sig kvar så länge som möjligt. Jag vill vinna.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Urheilus Patrik Laine saa kehut Jarmo Kekäläiseltä – suomalaispomo avaa Ylelle kohutun NHL-seuransa kulttuuria, jossa kellekään ei suoda erityiskohtelua
.

Läs också