Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Haavisto träffar Lavrov i Sankt Petersburg – och fyra andra nyheter att ha koll på

Sergej Lavrov och Pekka Haavisto står vid talarpodium.
Människorättsorganisationer hoppas att det är en bestämd Haavisto som träffar sin ryske kollega. Här deltar utrikesministrarna i en presskonferens i mars 2020. Sergej Lavrov och Pekka Haavisto står vid talarpodium. Bild: Kimmo Brandt / EPA Sergej Lavrov,Pekka Haavisto,utrikesministrar,Ryssland,Finland,utrikespolitik,Finlands utrikespolitik

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Haavisto träffar Lavrov i Sankt Petersburg

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ska i dag träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov i Sankt Petersburg.

Finländska människorättsorganisationer vill se en bestämd Haavisto som ger konkret stöd till ryska aktivister.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Pekka Haavisto , Säätytalolla Helsingissä
Enligt Amnestys Frank Johansson är Pekka Haavisto en erfaren diplomat som klarar av alla möjliga situationer. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Pekka Haavisto , Säätytalolla Helsingissä Bild: Pekka Tynell / Yle Sergej Lavrov,Pekka Haavisto,Finlands utrikesminister

På Amnesty säger verksamhetsledaren Frank Johansson att han hoppas att Haavisto har lärt sig av Josep Borrells misstag och att han kan handskas med den offentlighetscirkus som Sergej Lavrov kommer att bjuda honom på.

Nervös stämning i Myanmar

Två veckor efter militärkuppen i Myanmar ökar oron för ett större militärt tillslag mot demonstranterna. På söndag kväll rullade bepansrade fordon ut på gatorna i flera större städer. Samtidigt stängdes internet ner så gott som helt.

Trots det rapporterade flera källor om fortsatta protester exempelvis i Rangoon på måndag morgon.

Också i huvudstaden Naypyidaw, som militären grundade 2005, har demonstrationerna varit oväntat stora. De här demonstranterna samlades där på söndagen.
Också i huvudstaden Naypyidaw, som militären grundade 2005, har demonstrationerna varit oväntat stora. Också i huvudstaden Naypyidaw, som militären grundade 2005, har demonstrationerna varit oväntat stora. De här demonstranterna samlades där på söndagen. Bild: AFP / Lehtikuva Myanmar

Demonstrationerna mot militärkuppen har samlat hundratusentals människor under de senaste nio dagarna, trots demonstrationsförbud och nattligt utegångsförbud.

Praktiken en stor utmaning för yrkeshögskolorna

På grund av coronapandemin är den obligatoriska praktiken en stor utmaning för högskolestudenter. Många riskerar att inte utexamineras inom utsatt tid eftersom de inte hittar en praktikplats.

– Det finns många studenter som har den mentala och fysiska kapaciteten att fortsätta, men deras studier stoppas eftersom de inte kommer ut på praktik, säger Mona Forsskåhl, rektor vid yrkeshögskolan Novia i Helsingfors.

En hand ovanför ett mixerbord.
Kulturbranschen har drabbats hårt av coronapandemin, vilket gör det svårt att hitta en praktikplats inom det området just nu. En hand ovanför ett mixerbord. Bild: Ilmari Fabritius nyheter,Mixerbord

Speciellt kritiskt är läget för studeranden inom vård- och kulturbranschen.

– Jag har sökt till flera institutionsteatrar, både i Finland och i Sverige, åtminstone tio stycken. Många av dem har sagt att de fortsätter med praktikanterna vars praktik blev oavslutade på grund av pandemin eller att läget är osäkert och att de inte vågar ta en praktikant för hösten, säger Linus Mäkelä som studerar till scenkonstpedagog vid Novia i Jakobstad.

Vårdpersonalen i Vasa sjukvårdsdistrikt vill ha coronabonus

De anställda vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt får en coronabonus på 500 euro. Facket vid Vasa sjukvårdsdistrikt uppger att man i ett års tid försökt få arbetsgivaren att gå med på en bonus eller ett tillägg, men att man fått kalla handen. Men nu ska man förhandla om saken.

Jaani Kujanpää, Tehys huvudförtroendeman vid Vasa centralsjukhus, säger att man föreslår en bonus på 1 000 euro.

Leikkaussali
Det har varit ett tungt år för vårdpersonalen på grund av coronaepidemin. Leikkaussali Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Helsingfors universitets centralsjukhus,sjukhus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,hälsovård,Hälso- och sjukvårdsfack,sjukvård,specialsjukvård,Meilahti hospital area,operation,operationssalar,läkare

I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har man beslutat att belöna vårdpersonalen med en förmånssedel till ett värde av 100 euro, utan den vanliga självrisken på 50 euro.

– Kompensationen känns ganska anspråkslös om man tänker på den beredskap personalen varit utsatt för under coronaåret. Personalen har flyttats mellan olika avdelningar och omskolats att vårda coronapatienter. Och föregående sommar delades semestern upp i 2+ 2 veckors pass för 200 vårdare, säger Monika Sivula, Tehys huvudförtroendeman i Soite.

Tecken på babyboom i Södra Finland

I vår väntas det födas betydligt fler bebisar inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) än under förra våren.

I mars väntas till och med tio procent fler barn födas i Helsingfors och Esbo än under samma månad i fjol. Också i Åbo verkar antalet födslar öka något.

Händer som håller om ett par babyfötter.
Redan i januari föddes lite fler barn inom HUS-området än ifjol, men ökningen väntas bli ännu större i februari och mars. Händer som håller om ett par babyfötter. Bild: Nella Nuora / Yle babyer,föräldraskap,benen,ömhet

Enligt överläkare Aydin Tekay vid HUS verkar det som att folk under sommaren var ivriga att skaffa barn, vilket lär märkas på förlossningsavdelningarna i mars och april. Däremot verkar inte vårens coronarestriktioner ha lett till någon större befruktningsboom.

Väder

I väst är det klart eller halvklart och uppehåll. I öst molnigare och på eftermiddagen lokalt snöfall. Dagens högsta temperatur är -2 till -10 grader, mildast i väst. I norr är det molnigt och lokalt kan det snöa.

Svag eller måttlig vind omkring väst.