Hoppa till huvudinnehåll

Tingsrättens dom: Lägg ner kriminella organisationen United brotherhood

United Brotherhoods väst
Enligt rätten har United Brotherhood varit hierarkisk, den har haft yttre kännetecken och den har varit beväpnad. United Brotherhoods väst Bild: Polisen United Brotherhood (Gäng),organiserad brottslighet,brott

Den kriminella organisationen United Brotherhood ska läggas ner. Det meddelar Östra Nylands tingsrätt.

Det var Polisstyrelsen och åklagare som krävt att organisationen läggs ned.

Enligt domstolen är United Brotherhood och Bad Union (som lyder under United Brotherhood) organiserade kriminella organisationer. Under årens lopp har flera allvarliga brott skett i deras regi. Dessutom anser rätten att grupperna agerat olagligt.

Enligt rätten har United Brotherhood varit organisation för grov kriminalitet. Den har varit hierarkisk, den har haft yttre kännetecken och den har varit beväpnad.

Därför har rätten ansett att organisationen och organisationen som lyder under den kan läggas ned med stöd av föreningslagen.

United Brotherhood, som grundades 2010, belades med tillfälligt verksamhetsförbud i januari 2020.

Myndigheter har beskrivit United Brotherhood som Finlands farligaste organiserade kriminella gäng. Enligt specialåklagare Anna-Riikka Ruuth är organisationen tungt beväpnad och målsättningen med brotten är ekonomisk vinning.

- När åtalet mot United Brotherhood väcktes var de Finlands farligaste kriminella organisation. Vi ansåg att man måste ta tag i det först, säger Pekka-Matias Väisänen vid Polisstyrelsen.

I dagsläget tjänar lejonparten av United Brotherhoods medlemmar sina fängelsestraff. Medlemmar har dömts för grova våldsbrott, narkotikabrott och vapenbrott.

Organisationens ledare dömdes i december 2020 till ett 10 år långt fängelsestraff för flera grova brott. Han har överklagat domen.

Han har motsatt sig att organisationen läggs ner och han bestrider också att organisationen skulle vara kriminell.

Domen kan överklagas och den har inte vunnit laga kraft.

Källa: STT och Yle Uutiset artikel Oikeus lakkauttaa "Suomen vahingollisimman" rikollisjärjestön United Brotherhoodin