Hoppa till huvudinnehåll

Ändringar i smittskyddslagen dryftas – Ohisalo: Nu måste kulturbranschens nödrop tas på allvar

Rajatarkastuksia Tornio-Haaparanta rajalla
Också eventuella "tvångstestningar" vid gränsen uppges vara på agendan Rajatarkastuksia Tornio-Haaparanta rajalla Bild: Antti Ullakko / Yle Lappland,Torneå-Haparanda,Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Torneå,gränser,gränskontroller,regionala begränsningar,gränsövervakning

Regeringen har samlats i Ständerhuset för att diskutera smittoläget och nya strategier, till exempel begränsad privat verksamhet – till exempel gym, tvångstestning vid gränsen och vaccinationsintyg. Kulturbranschens svåra dilemma lyfts upp av inrikesminister Maria Ohisalo.

Ministrarna ska diskutera de följder som ändringar i smittskyddslagen kan få för den strategi som används för att tackla coronaviruset.

Ministrarna diskuterar

Enligt de ministrar som uttalade sig före mötet handlar det närmast om diskussioner. Bland annat vill man förbereda sig på ett eventuellt försämrat läge i och med nya virusvarianter. Inga större dramatiska linjedragningar väntas dock i dag.

De flesta ministrar bedömer att riksdagen på fredagen ska kunna behandla ändringarna i smittskyddslagen. Då kunde konkreta beslut eventuellt fattas nästa vecka.

Privata gym kan eventuellt stängas

Diskussionerna gäller bland annat en skärpning av privat verksamhet, till exempel stängning av företag för högst två veckor om det ses som nödvändigt för att hindra smittspridning.

Detta skulle kunna gälla restauranger och gym. Skidcenter skulle dock utgöra ett undantag.

Testande vid gränserna kan skärpas

Så kallad tvångstestning av människor vid gränsen kan också bli aktuellt.

Justitiekansler Tuomas Pöysti har kommenterat den här åtgärden och poängterar att det finns detaljer här som måste finslipas. Bland annat måste man noga beakta grundläggande rättigheter.

Inrikesminister Maria Ohisalo: Nu måste vi börja tänka på kulturbranschen på allvar

Inrikesminister Maria Ohisalo betonar det stora trångmål som hela kulturbranschen befinner sig i, och hon bedömer att det nu måste fattas snabba beslut.

Det gäller inte bara kompensationsfrågor utan också hur man kunde börja öppna upp vissa områden.

- Vaccinationsintyg kunde vara lämpliga att ta i bruk på tillställningar, och vi måste få klart för oss när man kan anse att vaccineringarna börjar bli så täckande att man kunde öppna upp en del verksamhetsområden, sa Ohisalo i kväll före regeringsmötet.

Enligt Ohisalo är det nödvändigt att kulturarbetarna kan skapa sig en bild av läget så att de alls kan planera framåt. Det måste finnas någon form av scenario för dem.

- Nödropen har ekat länge i kulturbranschen och ingen har svarat på dem. Förra sommaren var svår, men ytterligare en sommar med restriktioner blir helt omöjlig för många.

Kiuru: Vi måste vara redo inför nya virus – och vi lyckades i våras med det som många andra länder inte klarade av

Ministrarna talade också om de olika virusvarianterna, och vikten av att vara redo inför ett förvärrat smittoläge i Finland.

- Om "vilda virus" börjar finnas överallt måste hela Finland placeras på nivå 2. Då fattas alla beslut om restriktioner på nationell nivå, sa familje- och omsorgsminister Krista Kiuru på väg in till regeringens möte.

På frågan om Finland kunde ha vidtagit åtgärder redan i januari 2020 då man kände till att Kina hade drabbats av ett svårt virus, sa minister Kiuru att Finland har skött det hela på rätt sätt.

- Vi var ute i rätt tid om man ser rent epidemiologiskt på det. Statsrådet ingrep rappt och på rätt sätt. Vi lyckades i våras då många andra länder inte lyckades så bra.

Enligt Kiuru är de nya virusvarianterna en brännande fråga eftersom det handlar om virus som sprider sig lättare.

Besked från den så kallade coronablinkern - varningsappen som man kan ha i sin mobiltelefon för att se om man rört sig nära någon som haft covid-19-smitta - ska i fortsättningen tolkas striktare.

Också de människor som är symptomfria bör testa sig om blinkern meddelar dem att de utsatts för smitta.

Vaccinationsintyg på kommande

Också förberedelserna för ett vaccinationsintyg finns på dagordningen.

Vid Social- och hälsovårdsministeriet pågår en beredning av ibruktagandet av digitalt vaccinationsintyg. I intyget ska det finnas uppgifter om det coronavaccin som en person har fått.