Hoppa till huvudinnehåll

Borgå planerar stort idrottscentrum till Kokon: “Vi talar om en satsning i klass med Konstfabriken”

Arkitektskiss på centralarenan i Kokon.
Centralarenan planeras helt intill friluftsbadet i Kokon. Arkitektskiss på centralarenan i Kokon. Bild: Borgå stad idrott,motion,Borgå,Kokon idrottscentrum

En stor flexibel centralarena med plats för upp till 3 000 åskådare utgör navet i Borgå stads planer för att modernisera motions- och friluftsområdet vid Kokon.

Den nya arenan på 10 000 kvadratmeter skulle byggas intill friluftsbadet och på den nuvarande ishallsparkeringen. Kostnaderna uppskattas till 20 miljoner euro.

En parkeringsplats.
Så här ser det för tillfället ut på platsen där centralarenan kommer byggas. En parkeringsplats. Bild: Yle/Hedvig Sandell Kokonniemi (udde),Kokon idrottspark

Centralarenan inrymmer enligt planerna en bollspels-, gymnastik- och bowlinghall och fungerar också som en evenemangsarena med plats för 3 000 personer. För barn kommer en inomhuslekpark att byggas.

- Vi talar om en satsning i klass med Konstfabriken både då det gäller storlek och betydelse för utvecklingen av staden, säger stadsplaneringschef Dan Mollgren.

Bland annat han och biträdande stadsdirektören Fredrick von Schoultz, samt konsulter från fastighets- och konceptutvecklingsföretaget Realidea Oy, presenterade en första version av planen för Kokon idrottscentrum på en presskonferens på tisdagen.

Skiss över idrottscentrum.
Den nya centralarenan syns nere till höger på bilden. Skiss över idrottscentrum. Bild: Borgå stad idrott,motion,Borgå,Kokon idrottscentrum

Området ligger centralt till både i Borgå och i regionen och 150 000 personer bor inom en radie på 30 minuters bilfärd från Kokon.

- Vi har jobbat i ett år på att utreda möjligheterna här. Området bjuder på en stor mångfald med fin natur och en hel del byggnader, samt en färdig användningskultur att falla tillbaka på, säger Dan Mollgren.

De nuvarande idrottsanläggningarna kan trots ett stort renoveringsbehov också användas i framtiden. En prislapp på 5 till 10 miljoner euro beräknas för att reparera dem.

Kokonhallen byggs enligt planen om till en ungdomsarena med gymnastik- och hobbyhall för barn och unga.

Ishallarna ska totalrenoveras och få nya utrymmen för föreningsverksamhet. Tävlingsishallens läktare ska rymma cirka 500 personer.

Arkitektskiss på centralarenan i Kokon.
Arkitektskiss på centralarenan i Kokon. Bild: Borgå stad idrott,motion,Borgå,Kokon idrottscentrum

- Målet är att ge hela området en enhetlig struktur och form och att i centralarenan skapa möjligheter till att kombinera kultur och motion.

Förutom den nya centralarenan ingår också en ny hall för racketsporter som tennis, badminton och padel i konceptplanen.

- Friluftsbadet vill vi framhäva genom att satsa bland annat på en klätterslutning, rutschbacke och bastu, säger Dan Mollgren.

- Överlag hoppas vi på att också skapa icke-kommersiella platser som lockar Borgåborna till att vistas länge i Kokon, säger Dan Mollgren

För att förverkliga konceptplanen behövs en ny detaljplan för området. Den beräknas bli klar 2023. Byggstarten är satt till 2025.

- För staden handlar det nu om att hitta privata aktörer som kan driva idrottsanläggningarna.

Enligt konceptplanen ska ett kommanditbolag bildas för verksamheten vid idrottscentret. Investeringsbehovet för konceptplanen är allt som allt cirka 40 miljoner euro.

Dessutom ska staden svara för investeringar i gatu- och friluftsområden för cirka 5 miljoner euro.