Hoppa till huvudinnehåll

Jaktsäsongen har avslutats med ett rekordantal fällda vitsvanshjortar

En vitsvanshjort står på en äng. Den ser ut att titta in i kameran.
Så mycket som 67 000 vitsvanshjortar har fällts under den gångna säsongen. En vitsvanshjort står på en äng. Den ser ut att titta in i kameran. Bild: Alamy / All Over Press vitsvanshjort,hjortdjur,vitsvanshjortar

God jaktförhållanden under säsongen har resulterat i ett rekordstort antal fällda vitsvanshjortar i Finland. Det totala antalet skjutna hjortar är hittills 67 000, och ännu under den kommande veckan kan rapporter om fällda hjortar skickas in. Det tidigare rekordet var 60 500 fällda hjortar under en säsong.

Antalet licenser som delats ut möjliggör att så mycket som 87 000 hjortar skulle kunna fällas. Enligt Naturresursinstitutets uppskattningar behöver man fälla åtminstone 55 127 vitsvanshjortar för att vända kurvan så att hjortstammen i Finland ska minska.

Effekten är ännu svår att avgöra

Enligt Jörgen Hermansson, som är viltplanerare på Egentliga Finlands viltcentral, är jaktens effekt på hjortstammen ännu svår att avgöra. Målet med årets jaktsäsong har varit att minska den växande hjortstammen.

- Vi hoppas och tror att stammen kommer att minska, men på de områden där det finns flest hjortar så kan vi inte avgöra om stammen blir mindre bara genom att se på antalet fällda hjortar. Det måste gå lite tid, och vi måste även se på vissa andra faktorer innan vi kan säga hur det har gått, berättar Hermansson.

Jaktlagen har haft fullt upp

Sune Fromholz, jaktchef för Hitis-Rosala jaktlag, berättar att det har varit en mycket aktiv jaktsäsong.

- Jag fyllde i går i en rapport om att vi skjutit så mycket som 98 hjortar på 36 dagar sedan början på oktober, berättar Fromholz.

Fromholz är mycket nöjd över säsongen som gått och säger att han visserligen jagar för intressets skull, men att jakten nog trots det känns som ett jobb.

Den kallare vintern har också fört med sig utmaningar.

- När temperaturen sjunker under 10 grader så rör sig inte vitsvanshjortarna så mycket för att spara energi. Då kan vi jägare också lika gärna sitta hemma framför spisen, säger Fromholz.

Sune Fromholz med sin tax i bilen.
Fromholz säger att han under sin 7 kilometer långa hemresa sett lika många vitsvanshjortar vid vägkanten. Sune Fromholz med sin tax i bilen. Bild: Amanda Vikman/Yle person,sune fromholz

En fara för trafiken

Finländare har, om man ser till det totala antalet körda kilometrar, kört 10 % mindre än året innan. Det här beror främst på coronapandemin.

Trots denna minskning i biltrafiken har antalet kollisioner med vitsvanshjortar stigit med 11 %. Det är ändå inte bara den växande hjortstammen som ligger bakom det stora antalet kollisioner.

Andra orsaker till kollisionerna är en ökad mängd rattfyllor och att fler bilister gör sig skyldiga till fortkörning.

Tack vare den lyckade jaktsäsongen förväntas kollisionerna nu minska.