Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Haavisto nådde en avvärjningsseger i ryska S:t Petersburg

Pekka Haavisto tittar mot kameran över glasögonen under en presskonferens med Sergej Lavrov i S:t Petersburg. Finlands flagga syns i bakgrunden.
Pekka Haavisto verkade trivas bra i sin roll under måndagens möte med Sergej Lavrov, skriver Anders Mård. Pekka Haavisto tittar mot kameran över glasögonen under en presskonferens med Sergej Lavrov i S:t Petersburg. Finlands flagga syns i bakgrunden. Bild: Yle/ Lehtikuva Anders Mård,Pekka Haavisto,Ryssland,St Petersburg

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto tvingades uppträda som EU:s utrikeschef när han mötte Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i S:t Petersburg på måndagen. En roll han verkade trivas bra i, skriver vår medarbetare i Ryssland Anders Mård.

Om du vill ha fred, rusta dig för krig.

Ett gammalt romerskt råd som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gav förra veckan i en uppmärksammad intervju.

Åtminstone lystrade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Aldrig har väl en finländsk minister varit lika väl påläst och förberedd som Haavisto när han på måndagen landade i S:t Petersburg. Och med all rätt.

Inför mötet med Lavrov var molnen kolmörka. Det internationella läget var spänt. Många oroade sig för både provokationer och förnedring.

Ur askan i elden

Oppositionspolitikern Navalnyj hade fängslats. Lavrov hade utsatt EU:s utrikeschef Josep Borrell för diplomatisk mobbning efter ett möte i Moskva. EU pratade nu om en bottennotering i relationerna och överväger sanktioner. Lavrov hotade med att bryta relationerna med EU.

Och så kommer Haavisto på besök.

När Haavisto slog sig ner vid förhandlingsbordet framför Lavrov började allt som det brukar. Lavrov pratade om handel och gränsfrågor och berömde dialogen med Helsingfors. Se här ett exemplariskt land som förstår sig på Ryssland.

Haavisto tackade och sa att Finland fördömer förgiftningen och fängslandet av Navalnyj. I det skedet kunde den ryske björnen ha väckts.

Men Lavrov satt tyst.

Den här gången hade Moskva bestämt att inte förolämpa sina gäster. Därför att man pratade med gamla goda Finland, och inte med EU.

EU behövs inte

Den som följer den ryska politiska debatten kan lätt få intrycket att Moskva anser att EU inte alls existerar. Och ifall ”den där organisationen” trots allt finns så är den svag och splittrad och därför behöver man inte ens ta den i beaktande. Och dessutom styrs den av Washington.

På presskonferensen i måndags försökte Lavrov i 30 minuter förklara varför Moskva inte riktigt kan bryta relationerna med EU eftersom det är EU som har brutit med Ryssland redan år 2014.

Trots en usel översättning från ryskan förstod Haavisto tillräckligt för att ge svar på tal.

Resten av presskonferensen handlade mycket om att Haavisto fick ta på sig rollen som lärare och förklara för den ryska veterandiplomaten hur EU fungerar och vilka värderingar unionen står för.

Summan av kardemumman

Haavisto gjorde ett styvt jobb när han läxade upp Lavrov. Alla verkade vara överens om att vår utrikesminister gjorde väl ifrån sig.

Till och med Finlands president Sauli Niinistö tvingades medge att insatsen var ”bra”.

På kvällen efter förhandlingarna när Haavisto mötte den finländska pressen på Finlands Generalkonsulat i S:t Petersburg hade hans självförtroende stigit till oanade höjder.

– Min ryska resa har varit värdefull för hela EU, sa Haavisto utan att blinka. Mina nya uppgifter kommer att berika den diskussion som EU-ländernas utrikesministrar ska föra om Ryssland om en vecka den 22 februari.

Men vad tog ministern egentligen med sig när han satte sig på planet hem till Helsingfors?

Lavrov hade struntat i att svara på kravet om att frige Navalnyj. Lavrov hade upprepat Moskvas mantra om att EU är en ”opålitlig partner” som man inte kan föra en konstruktiv dialog med.

Lavrov hade fortsatt sin vanliga monolog – oberoende hur ofta Haavisto korrigerade.

EU-Finland anser att det är viktigt att upprätthålla en dialog med Moskva. I måndags hade man dessutom uttryckt sin oenighet ansikte mot ansikte.

Men så länge motparten saknar viljan att lyssna blir det ingen dialog. Och inga konkreta resultat att checka in på flygplatsen.