Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Ny familjeledighetsreform presenteras – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Ett par går med barnvagn på en snöig gata i Hagnäs i Helsingfors.
Förslaget till familjeledighetsreform kan kallas för en 1+7+7-modell. Ett par går med barnvagn på en snöig gata i Hagnäs i Helsingfors. Bild: Ilkka Klemola / Yle coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,coronavirus,koronaviruspandemi,friluftsliv,snö,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,ansiktsmasker,barnkärror,barnfamiljer,familjer,COVID-19

God tisdagsmorgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här morgonen.

Finländskt vaccin ska stoppa coronaviruset helt och hållet hos de vaccinerade

Finländska forskare jobbar för tillfället med att ta fram ett coronavaccin som tas i form av en nässpray.

– Det kan då skapas skydd mot viruset i slemhinnorna, med betoning på de övre luftvägarna och näsan, säger Kalle Saksela som är professor i virologi vid Helsingfors universitet och leder utvecklingen av vaccinet.

Förhoppningen är att coronaviruset på det här sättet ska kunna stoppas helt och hållet i ett tidigt skede så att den vaccinerade inte insjuknar, och inte smittar andra heller.

En person använder nässprej.
Fördelen med att ta vaccinet via näsan är att skyddet då skapas i slemhinnorna. En person använder nässprej. Bild: Mostphotos / lev dolgachov allergi,förkylning,Sjukdom,Spray,Nässprej,Nässpray

Vaccinet har redan visat sig fungera väl i djurförsök, uppger forskarna. De hoppas kunna börja testa vaccinet på människor i början av sommaren.

Ny familjeledighetsreform presenteras i dag

Familjeledighetsreformen väntas i dag ta ett steg framåt när social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen presenterar ett färdigt förslag.

Föräldraledigheterna förlängs så att föräldrarna ska kunna sköta sitt barn med inkomstrelaterat stöd i sammanlagt cirka 14 månader.

Vardera föräldern ska få drygt sex och en halv månaders öronmärkt stöd för att sköta den nyfödda. Innan födseln har modern cirka en månad ledigt. Förslaget kan alltså kallas för en 1+7+7-modell.

äiti vetää lasta pulkassa
Reformen ändrar knappast familjernas vanor snabbt, trots att syftet bland annat är att få papporna att stanna hemma längre. äiti vetää lasta pulkassa Bild: Marko Väänänen / Yle föräldraskap,föräldrar-barn-förhållande,Barn,barnfamiljer,babyer,småbarnsfamiljer,babyfeber,friluftsliv

Haavistos möte med Lavrov kritiseras i Estland

Utrikesminister Pekka Haavistos möte med sin ryske kollega Sergej Lavrov i S:t Petersburg i måndags ses inte med blida ögon i Estland.

– Jag ber om ursäkt om jag igen så att säga förolämpar våra grannar i norr, men Lavrov dikterade villkoren på samma sätt som han gjorde med EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell, sa oppositionspolitikern Mart Helme från det konservativa partiet Ekre i ett radioprogram i går.

Pekka Haavisto och Sergej Lavrov (i den ordningen) anländer till ett rum genom dubbeldörrar.
Haavisto kritiseras i Estland, men han själv och även t.ex. president Niinistö tycker att mötet gick bra. Pekka Haavisto och Sergej Lavrov (i den ordningen) anländer till ett rum genom dubbeldörrar. Bild: AFP / Lehtikuva Pekka Haavisto,Sergej Lavrov,St Petersburg

Samtidigt finns det andra som ser mötet som en framgång, inte minst Haavisto själv.

– Min ryska resa har varit värdefull för hela EU, sa Haavisto i går utan att blinka. Mina nya uppgifter kommer att berika den diskussion som EU-ländernas utrikesministrar ska föra om Ryssland om en vecka.

Pelosi föreslår att oberoende kommission utreder stormningen av Capitolium

USA:s representanthus har nu planer på att inrätta en partiöverskridande, utomstående kommission som ska utreda stormningen av Capitolium den 6 januari. Förslaget kommer från representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi, men får medhåll också bland republikanska politiker.

I ett brev till demokratiska kolleger jämför Pelosi den tilltänkta kommissionen med den som granskade 11 september-attackerna 2001.

Representanthusets talman Nancy Pelosi fotograferad under en presskonferens den 11 februari.
Nancy Pelosi anser att utredningen behövs för att "skydda vår säkerhet". Representanthusets talman Nancy Pelosi fotograferad under en presskonferens den 11 februari. Bild: AFP / Lehtikuva Nancy Pelosi

Enligt Pelosi ska den nu aktuella kommissionen "utreda och rapportera om fakta och orsaker kopplade till den inhemska terrorattacken mot Förenta staternas Kapitoliumbyggnad den 6 januari 2021”. Enligt henne behövs den för att "skydda vår säkerhet".

Prakticum sänkte Jan-Oles lön, men han tog det till rätten och vann

Yrkesinstitutet Prakticum gjorde fel när lärarlöner sänktes efter samarbetsförhandlingarna 2017. Det här slår tingsrätten fast.

Den 29 mars 2017 sände Prakticums dåvarande rektor och vd Harriet Ahlnäs ut ett "meddelande om förändring i resursering av undervisning på medieassistent- och datanomlinjerna".

Skylt där det står Prakticum och en äldre mans ansikte i närbild.
Jan-Ole Nordlin var en av två lärare som tog lönefrågan till rätten. Sammanlagt drabbades 20 lärare. Skylt där det står Prakticum och en äldre mans ansikte i närbild. Bild: Prakticum och Yle Prakticum,yrkesläroanstalter,jan-ole nordlin

– Jag fick en större undervisningsskyldighet, från 19 timmar till 26 timmar. Enkelt uttryckt fick jag mer jobb och mindre lön. Med det gamla avtalet skulle jag ha fått 700 euro mer i lön per månad, berättar medieläraren Jan-Ole Nordlin.

Han svalde inte förändringen utan tog lönefrågan till tingsrätten. Och tingsrätten visade sig vara på lärarnas sida.

Väder

I södra och mellersta Finland är det halvklart till mulet, vid östgränsen till en början snöfall. Dagens högsta temperatur är -5 till -12 grader, kallast i öster. I norra Finland -10 till -15 grader.

Den nordliga vinden är svag eller måttlig.

Läs också