Hoppa till huvudinnehåll

Navalnyj hotas med böter för att ha förtalat en krigsveteran

En man klädd i grå munkjacka formar sina händer till ett hjärta. Bakom och framför honom står män iklädda baretter och svarta munskydd.
Aleksej Navalnyj greps direkt han återvände till Ryssland i januari. En man klädd i grå munkjacka formar sina händer till ett hjärta. Bakom och framför honom står män iklädda baretter och svarta munskydd. Bild: EPA Aleksej Navalnyj,oppositionsledare,politiker

Ryska åklagare krävde i dag att den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ska betala nästan 11 000 euro i böter för att ha förtalat en 94-årig rysk krigsveteran.

En domstol i Moskva behandlade i dag för tredje gången fallet mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj där han står anklagad för att ha förtalat en rysk krigsveteran.

Navalnyj sitter för närvarande i fängelse, men han deltog personligen i dagens förhandlingar.

Åtalet hänger ihop med folkomröstningen om den ryska grundlagen som ordnades förra sommaren. Veteranen deltog i en video tillsamman med 14 andra som alla uppmanade folk att rösta för de förändringar som president Putin hade föreslagit.

Navalnyj kritiserade offentligt videon och kallade de som deltog i den för ”maktens köpta lakejer”, ”en skam för landet” och ”förrädare”.

Beslut på lördag

Åklagaren krävde i dag att Navalnyj ska tvingas betala 950 000 rubel, cirka 11 000 euro, i böter.

Försvarsadvokaterna betonade att Navalnyj inte har gjort sig skyldig till förtal eftersom han uttryckte allmänna åsikter som inte var riktade till någon personligen.

Nästa förhandling i fallet blir nu på lördag med Navalnyjs slutord. Lördag blir en bråd dag i rätten för Navalnyj.

Samma dag ska även en överklagan om hans fängelsestraff på nästan tre år behandlas i en annan domstol i Moskva.

Åtmninstone ett hundratal kvinnor samlades i Sankt Petersburg i närheten av ett minnesmärke för offer för politiskt förtryck på söndagen.
Navalnyjs anhängare har demonstrerat mot fängslandet av oppositionsledaren. Åtmninstone ett hundratal kvinnor samlades i Sankt Petersburg i närheten av ett minnesmärke för offer för politiskt förtryck på söndagen. Bild: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV Ryssland,Sankt Petersburg,demonstrationer

Navalnyj greps direkt han återvände till Ryssland i januari. En domstol beslöt senare förvandla en gammal villkorlig dom om förskingring till ett fängelsestraff. Ett beslut som kritiserades starkt och som ledde till stora gatuprotester.

Ryska åklagare arbetar även med ett tredje fall mot Navalnyj. I den undersökningen misstänks han ha försnillat 356 miljoner rubel, ungefär fyra miljoner euro, från sin egen fond.

Läs också