Hoppa till huvudinnehåll

Nya coronatestmaskiner till Vasa och Jakobstad

Närbild på en hand som håller i ett provrör.
Snart kan fler coronatester än tidigare analyseras i Vasa. (Arkivbild) Närbild på en hand som håller i ett provrör. Bild: Sami Takkinen / Yle coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Coronatestning,COVID-19,Covid-19-provtagning,sjukskötare,coronavirus,2020,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,andningsskydd,Visir,skyddskläder,Kuopio

Vasa sjukvårdsdistrikt vill utöka möjligheten att utföra snabbanalyser av coronatester. Nu ska man få två nya maskiner – en till Jakobstad och en till Vasa.

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen diskuterade på måndagskvällen med representanter för Fimlab, som har hand om laboratorieverksamheten i Vasa och Jakobstad.

Resultatet av diskussionen är att man nu kommer att få två nya maskiner att utföra snabbanalyser av coronatester med.

En av de nya maskinerna kommer att placeras i Vasa, där det finns två sedan tidigare. Snabbanalysmaskinerna ger svar på några timmar.

– Största delen av testerna kommer fortfarande att analyseras i Tammerfors, men vi får lite mer stöd av de här nya maskinerna, säger Kinnunen.

Maskinen som kommer till Jakobstad är av en annan sort än de i Vasa, och den ska kunna användas också av personal som inte har laboratorieutbildning.

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen vid ingången till Vasa centralsjukhus.
Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen. Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen vid ingången till Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Kjell Lindroos Vasa sjukvårdsdistrikt,Direktör,marina kinnunen

Tidtabellen oklar

De nya maskinerna kommer, liksom de tidigare snabbanalysmaskinerna, att användas i sådana fall där man snabbt behöver få ett svar. Därmed förkortas inte svarstiden för de övriga testerna som tas i distriktet i och med de nya maskinerna.

Exakt hur många tester per dygn man kommer att kunna utföra kan Kinnunen inte säga i det här skedet.

– Åtminstone är läget mycket bättre än det vi har haft.

Tidtabellen för när de nya maskinerna levereras till sjukhusen är ännu oklar, men Kinnunen säger att maskinen i Jakobstad i bästa fall kan komma redan den här veckan.

– Det skulle vara jättebra.

Vasabladet var först med nyheten.

Läs också