Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Haavisto kritiseras i Estland – kritiken handlar inte om vad han sa utan att han for iväg för att bollas av Lavrov

De ester som har kommenterat utrikesminister Pekka Haavistos besök i Ryssland tycker att han inte borde ha träffat utrikesminister Sergej Lavrov under rådande omständigheter.
De ester som har kommenterat utrikesminister Pekka Haavistos besök i Ryssland tycker att han inte borde ha träffat utrikesminister Sergej Lavrov under rådande omständigheter. De ester som har kommenterat utrikesminister Pekka Haavistos besök i Ryssland tycker att han inte borde ha träffat utrikesminister Sergej Lavrov under rådande omständigheter. Bild: All Over Press Pekka Haavisto,Sergej Lavrov,Ryssland,Finland,Finlands utrikesminister

Utrikesminister Pekka Haavistos möte med sin ryske kollega Sergej Lavrov i S:t Petersburg i måndags ses inte med blida ögon i Estland.

Pekka Haavisto såg ganska bedrövad ut, säger den estniska oppositionspolitikern Mart Helme från det konservativa partiet Ekre.

Helme sitter i det estniska parlamentet Riigikogus utrikesnämnd. Uttalandet kom i ett radioprogram i det estniska rundradiobolagets ERR:s kanal Vikerraadio.

– Jag ber om ursäkt om jag igen så att säga förolämpar våra grannar i norr, fortsätter han, men Lavrov dikterade villkoren på samma sätt som han gjorde med EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell.

Den här gången är den kontroversielle Helmes fräna uttalande i linje med vad andra utrikesengagerade politiker säger. I Estland råder just nu konsensus att ingen har något att vinna på att besöka Ryssland.

– Lavrovs stil som diplomat är väldigt brutal, han bjuder inte på några ceremonier, säger Helme, som var Estlands ambassadör i Moskva från 1995 till 1999.

Enligt honom är anledningen till att Lavrov är så hård just nu att Kreml är osäkrare än på länge. För första gången på tjugo år domineras inrikespolitiken av folkets missnöje.

En äldre man i hatt blir fotograferad och har mikrofoner framför sig.
Mart Helme säger att det ryska folket är missnöjt med att ha haft samma ledare i tjugo år utan att livet i Ryssland har blivit bättre. En äldre man i hatt blir fotograferad och har mikrofoner framför sig. Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press Mart Helme,Estland

I grunden handlar kritiken mot Haavisto om det esterna upplever som finländsk brist på solidaritet med resten av Europa. Finlands bilaterala möten med Ryssland anses spela Kreml direkt i händerna.

Ryssland utnyttjar Finland för att visa att Ryssland inte har en konflikt med enskilda EU-länder. Det är institutionen EU som är problemet, enligt esternas tolkning av den ryska propagandan.

Dagens presskonferens visade hur Ryssland försöker skapa en vattendelare i kommunikationen med EU som helhet och med enskilda EU-länder― Karmo Tüür, utrikespolitisk expert

Den estniska Europaparlamentarikern och före detta mångårige utrikesministern Urmas Paet kritiserar också Haavistos tajming.

Han "kunde ha väntat lite, åtminstone till EU:s utrikesministrars nästa möte, då alla 27 EU-länders utrikesministrar ska diskutera hur man ska gå vidare med Ryssland", skrev Paet i en kolumn för ERR.

Kolumnen publicerades efter Haavistos och Lavrovs presskonferens, men skrevs antagligen före den.

Estlands utrikesminister Urmas Paet skakar hand med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på ett Nato-möte år 2007.
Urmas Paet träffade som utrikesminister sin ryske kollega Sergej Lavrov flera gånger, men oftast på toppmöten där flera nationer deltog. Den här bilden är från ett Nato-möte i Bryssel 2007. Estlands utrikesminister Urmas Paet skakar hand med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på ett Nato-möte år 2007. Bild: All Over Press Sergej Lavrov,Estland,Ryssland,Estlands utrikesminister,Urmas Paet

På tisdag debatterar Riigikogu landets utrikespolitiska linje och EU:s relation till Ryssland.

Redan inför debatten har över hälften av parlamentarikerna skrivit under ett uttalande att EU måste blir tuffare mot Ryssland.

– EU måste ha en enhetlig och konsensusbaserad Rysslandspolitik. Ingen EU-representant ska improvisera i frågor där EU-länderna inte är överens, säger den förre försvarsministern Jüri Luik.

Estland betonar vikten av att EU samarbetar med USA

Initiativet till uttalandet kommer från parlamentets utrikesnämnd. Trots att det politiska klimatet i Estland är polariserat präglas utrikesnämndens arbete av konsensus i utrikespolitiken.

Nämndens mångårige ordförande Marko Mihkelson betonar i samma program som Mart Helme deltog i att EU ska komma ihåg sina allierade.

– Det är viktigt att vi inte glömmer att samarbeta med USA och det före detta EU-landet Storbritannien när vi har med Ryssland att göra.

Läs också