Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad granskar planer för att lösa skolornas utrymmesbrist – möjligt svenskt allaktivitetshus i horisonten

Oppilaat kädet ilmassa koululuokassa.
Arkivbild. Redan i höst behöver samtliga svenskspråkiga skolor i Åbo extra utymmen. Oppilaat kädet ilmassa koululuokassa. Bild: Benjamin Suomela / Yle Helsingfors,skolor,grundskolan,skolelever,läroplikt,utbildning,undervisning,klassrumsundervisning,klassrum,Finland,COVID-19,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,skolmat,skolbespisning,Vårtermin,lågstadiet,2021,Lillhoplax,högstadiet,ansiktsmasker

Åbo stads svenska skolor har länge lidit av utrymmesbrist. Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning ska på torsdag granska möjligheten till ett eventuellt allaktivitetshus för att lindra problemet.

Allaktivitetshuset skulle ha tjänster som småbarnspedagogik, bibliotek, ungdomstjänster, idrottsmöjligheter, rådgivningstjänster och annan hälsovård nära till hands på ett och samma ställe. Så är planen i alla fall.

Enligt svenska sektionens direktör, Liliane Kjellman, skulle detta vara en mer långsiktig lösning till utrymmesbristen.

- På svenskt håll är det få enheter som inte skulle behöva ytterligare utrymmen, säger Kjellman.

Prognoser visar att antalet barn i skolålder i Åbo endast kommer att öka inom de kommande åren. Nya utrymmen behövs redan på hösten.

- Troligtvis skulle allaktivitetshuset vara en helt ny byggnad då volymen av de tjänster som det är meningen att allaktivitetshuset ska erbjuda är så stor, berättar Kjellman.

Liliane Kjellman, en dam med ljust hår och glasögon, är servicedirektör för svenskspråkig fostran och utbildning i Åbo stad.
Liliane Kjellman säger att förslaget om ett allaktivitetshus är ett resultat av flera diskussioner kring utrymmesbristen. Liliane Kjellman, en dam med ljust hår och glasögon, är servicedirektör för svenskspråkig fostran och utbildning i Åbo stad. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo,servicedirektör för svenskspråkig fostran och utbildning

Ett ambitiöst projekt med kort tidtabell

Man kan fråga sig om ett projekt av den här kalibern är realistiskt med tanke på det behov på utrymmen som skolorna har. Enligt Kjellman är det ändå en helt realistisk vision.

- Jag tror att det kunde gå rätt så snabbt om planen får vind i seglen. Vad som behövs är ett tillgängligt läge för byggnaden. Sen måste det göras ett mycket noggrant förarbete så att byggnaden faktiskt blir ändamålsenlig, säger Kjellman.

Det här skulle ändå betyda att vissa av de gamla byggnaderna skulle falla bort för att användas på annat sätt.

Inga fler tillfälliga lösningar

Det bästa argumentet för ett allaktivitetshus ser Kjellman är att ett allaktivitetshus skulle vara en mer permanent lösning till utrymmesbristen än andra alternativ.

- En annan bra sak skulle jag säga är att det skulle finnas en central punkt för svenska tjänster i staden, säger Kjellman.

Möjliga risker ser Kjellman också. Risken finns att projektet helt enkelt blir för stort.

En annan risk är också det att man inte hittar en tillräckligt tillgänglig plats för byggnaden och att man då skulle lämna vissa familjer utanför.

Det här skulle inte vara det enda projektet av den här stilen. Liknande allaktivitetshus har redan testats i Björneborg.