Hoppa till huvudinnehåll

Bäst på argument och åsikter - Borgå gymnasium vann årets debattävling

Amos Nordman, Peik Siitonen; Roni Holmberg med segergester.
Segergester på skoltrappan med Amos Nordman, Peik Siitonen och Roni Holmberg. Amos Nordman, Peik Siitonen; Roni Holmberg med segergester. Bild: Yle/Mikael Kokkola studerande,gymnasium,Amos Nordman, Peik Siitonen; Roni Holmberg

Amos Nordman, Peik Siitonen och Roni Holmberg har vunnit årets nationella debattävling mellan skolor på andra stadiet. I tävlingen deltog lag från Jakobstads, Ekenäs och Borgå gymnasium.

Efter diverse träningspass på distans gällde det för debattrion från Borgå gymnasium att ha flytt på argumentationen, då finalen utkämpades på onsdag förmiddag.

- Med mycket kaffe i kopparna kommer man långt, värst var det i pauserna mellan uppgifterna, men själva debatterandet gick bra, då hade vi flyt, berättar trion om tävlingen.

I finalen vann de över Jakobstads gymnasium. Borgålaget fick som uppgift att motivera varför värnplikten borde avskaffas. Debatterna fördes i år på distans.

- Det var ett svårt ämne, särskilt att argumentera mot värnplikten, men vi fick ihop ett bra resonemang, säger Peik Siitonen.

Debattrion vid sin dator.
Frågan om snusets framtid gällde det också för Peik Siitonen, Amos Nordman och Roni Holmberg att ha åsikter om. Debattrion vid sin dator. Bild: Yle/Mikael Kokkola studerande,gymnasium,Peik Siitonen, Amos Nordberg, Roni Holmberg

- Vi hade flera huvudargument som vi sedan utvecklade mera ingående, men det handlade bland annat om den utveckling som har skett i militären i och med kärnvapen, också jämställdhetsfaktorn tog vi upp, säger Amos Nordman.

- Jakobstad var nog bra i debatten, men jag tror att vi bättre lyckades övertyga juryn, säger Roni Holmberg.

Juryn bestod av Heidi Finnilä, Alexander Beijar och Alexandra Wegelius, som efter en grundlig diskussion utsåg Borgå Gymnasium till vinnare.

Under segerintervjun svarar lagmedlemmarna snabbt, logiskt och i gott samspel. Debattämnena hade lagen fått ta del av på förhand.

- En av utmaningarna i debatten var att vi på förhand inte visste om vi skulle vara för eller emot sakfrågan, säger Roni Holmberg.

- Det som sist och slutligen är avgörande är laginsatsen. Vi fick pluspoäng både för hur vi bemötte motståndarnas argument och för hur vi hela tiden samarbetade, säger Amos Nordman.

Också tidigare har Borgå gymnasium klarat sig bra i debattävlingen. Skolan tog en andraplacering i fjol och vann för tre år sedan. Också Lovisa gymnasium har skördat en seger 2017.

Nytta av ungdomsfullmäktige

- Det finns kanske en sådan kultur här i gymnasiet som gör att vi gillar att diskutera aktuella ämnen och föra fram våra åsikter, säger Amos Nordman.

Peik Siitonen poängterar också den nytta han och Roni Holmberg har av att sitta med i stadens ungdomsfullmäktige.

- Där har vi definitivt lärt oss att presentera egna åsikter, säger han.

Och viktiga debattämnen i vårt samhälle råder det inte brist på. Här är trions förslag: EU:s coronapaket, avgiftsfri utbildning på andra stadiet och den stora statsskulden.

Debattävlingen ordnas av Finlands Svenska Skolungdomsförbund och Svensk Ungdom.

Läs också